Tog til Beograd

Tog til Beograd

Tog til Beograd

Beograd er et særdeles undervurderet rejsemål. Den serbiske hovedstad er en af de ældste byer i Europa, og magasinet Euroman har tidligere omtalt Beograd som en blanding af Berlin og New York.

Dog er Beograd en del billigere at besøge end de mere traditionelle rejsemål i Vesteuropa. Samtidig er der store togstationer i Beograd, som har mange internationale forbindelser – og det gør det nemt at arrangere en togrejse til Balkanlandenes helt store midtpunkt.

Til og fra Beograd med tog

Beograd ligger langt væk fra Danmark, men det er faktisk muligt at rejse med tog dertil. Du skal som minimum forvente at skifte tog i Hamborg, München og Zagreb. En mulig rute er også: Hamborg – Berlin – Budapest – Beograd. Rejsetiden kan variere en del, og det afhænger af, hvilken rute du vælger. Den anslåede rejsetid er på 1 dag og 7 timer, hvis du rejser mellem København og Beograd og skifter undervejs. Det kan dog også klares hurtigere ved at vælge andre langdistanceforbindelser.

Blandt Interrail-rejsende er Beograd et ganske populært rejsemål. Byen egner sig nemlig godt som en base, når du rejser rundt i Sydøsteuropa. Når du opholder dig i Beograd, er det nemt at rejse videre til omkringliggende lande som Kroatien, Bosnien, Ungarn, Bulgarien, Montenegro, m.fl.

Togstationer i Beograd

Som i de fleste andre storbyer er der ikke kun én togstation i Beograd, men derimod flere. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med, hvilken station du skal rejse til eller fra, når du kommer forbi byen.

Beograds gamle station lukkede permanent i 2018, og den blev erstattet af den nye Centar-station. Centar betyder reelt ‘centrum’, og den ligger også forholdsvis centralt i Beograd – lige i nærheden af det jugoslaviske museum og Hajd Park. Centar-stationen tager sig af næsten alle forbindelser, regionale såvel som internationale, så der er størst chance for, at du kommer forbi denne station.

Vi har dog også Topcider-stationen, der ligger lidt længere sydpå. Topsider er den station, som du skal besøge, hvis du vil rejse med tog til Montenegro. Om sommeren går der også et tog fra Topsider-stationen til Sofia i Bulgarien.

Novi Beograd er den sidste station vi vil nævne i denne omgang. Den ligger lidt vest for centrum, og er kendt for sine mange sporvognsforbindelser. Tog til og fra Kroatien stopper i Novi Beograd, som typisk er det sidste stop inden Centar-stationen. Hvis du fx skal til Beograd fra Zagreb, kan du selv vælge, om du vil stå af ved Novi Beograd eller Beograd Centar.

Det kan du opleve i Beograd

Der er voldsomt meget at opleve i Beograd. Som sagt er det en af Europas ældste byer, og derfor er der meget historie. Beograd har oplevet en del over de sidste 100 år – byen fungerede blandt andet som hovedstad for Jugoslavien. I dag er det en storby med godt 1,7 millioner indbyggere. Derfor er der både traditionelle og moderne ting at opleve i Beograd.

tog til beograd

Beograds fort

Beograds fort er kendt som Kalemegdan blandt de lokale. Det er et historisk sted, som har haft stor betydning for byen. Beograd er blevet ødelagt adskillige gange under diverse krige, så fortet har faktisk altid haft betydning for lokalbefolkningen.

Som turist bør man først og fremmest besøge fortet for den storslåede historie, det har at byde på.

Et andet godt argument for at besøge Kalemegdan er simpelthen, at du kan nyde en spektakulær udsigt fra fortet. Du kan tydeligt se Sava-floden og den nye bydel fra toppen. Pobednik-monumentet står på toppen af fortet – det er en statue, der symboliserer Serbiens sejre over osmannerne og østrig-ungarerne.

Indvendigt finder vi et militærmuseum og et par gallerier, så du kan nemt tilbringe en hel dag ved fortet.

Adresse: Kalemegdan Park, 11000 Beograd

billetter til beograd

Skt. Sava kirke

Skt. Sava er den største ortodokse kirke i verden. Kirken er blevet til Beograds symbol, da den er så stor, at den dominerer byens skyline.

Man begyndte at bygge kirken det sted, hvor Skt. Sava (en serbisk prins og munk) blev brændt af osmannerne i 1595. Det tog omkring 400 år før kirkens ydre var færdigbygget. Indvendigt er kirken faktisk stadig under konstruktion, men kirken er stadig aktiv og betragtes som et af de helligste steder i hele Serbien. Skt. Sava kirken er et imponerende syn, og det er et absolut must, når du besøger Beograd.

Adresse: Krušedolska 2a, Beograd, Serbien

togrejser i europa

Skadarlija

Her er der ikke tale om en bestemt seværdighed, men nærmere en hel gade (plus lidt ekstra), der er værd at besøge.

Skadarlija er kendt som Beograds bohemekvarter, og det er i konstant udvikling. Du finder mange hyggelige – men også sjove og skøre – restauranter, barer og forretninger. Engang var Skadarlija det foretrukne område blandt kunstnere og akademikere. I dag er det primært et turistkvarter.

Skardaska, som er den primære gade i kvarteret, er et glimrende sted at gå rundt, og om aftenen kan du passende finde et sted at spise, da mange af byens bedste restauranter ligger her. Mange mener, at Skadarlija er det sted, hvor du finder den bedste stemning i Beograd.