Centraleuropa – mellem øst og vest

Vores guide til Interrail i Centraleuropa tager dig gennem destinationer som gemmer på store oplevelser. På denne rute vil du opleve alt fra flotte strande i Split til overvældende arkitektur i Köln. I denne guide finder du destinationer, som man ikke umiddelbart vil tænke over, men som byder på store oplevelser.

Anbefalet interrail rute i Centraleuropa: Split > Zagreb > Köln > Budapest > Beograd

Split

Strande i Split

Tag fodboldkasketten på og skrål med, når de tyske roligans hepper deres lokalhelte til sejr på Hertha BCB Berlins hjemmebane, Det Olympiske Stadion. Stemningen her vil få dit fodboldhjerte til at hamre, og det er en oplevelse for selv dem, der ikke ynder at se fodbold. Olympiastadion blev bygget til værtsrollen for sommer-OL i 1936 og blev indviet af Adolf Hitler d. 1. august samme år. Det store stadion har omkring 75.000 siddepladser – og i de senere år er det blevet brugt som ramme for VM i fodbold i 2006 og under finalen ved den prestigefyldte turnering Champions League. Du finder det imponerende stadion i Charlottenburg-Wilmersdorf.

Hvis din interrail rute går gennem Split, er der god sandsynlighed for, at der er rigtig varmt. Vi har derfor nedenstående lavet en lille strandguide til nogle af de bedste strande i Split.
Ved Marjan, som er Splits største parkområde, er der forskellige strande rundt om bjerget Marjan.
Bačvice er en af de mest populære strande i Split (måske ikke den smukkeste) og lægger i gåafstand fra byen – ca. 1 km. Her er der god chance for at møde en masse andre unge, der fester og har det sjovt. Det er desuden nemt at komme til billige barer med masser af mad og drikke.
Ovcice/Firule er en lille sandstrand, der ligger umiddelbart i forlængelse af Bačvice. En fin strand med dejligt klart vand. Der er dog desværre ikke så meget plads på til at ligge og straffe solen

Strandene i Split ligger generelt lidt udenfor byen, og vi kan anbefale enten at tage minitoget der kører langs vandkanten flere gange dagligt eller endnu bedre, få rørt dig lidt og lej en cykel derud.

Tag på ø-tur til Brac

Når du er i Split, kan du vælge at tage en endagstur til øen Brac. Brac er geografisk den største dalmatiske ø, og der bor ca. 14.000 på øen. Det tager kun 50 minutter at tage færgen fra Split til Supetar. Udover Supetar kan du også vælge at besøge byerne Milna, Sutivan og Selca. Skal du på en lækker strandtur, kan det anbefales at tage ud til Zlatni Rat i Bol.
Udover et flot landskab bestående af huler, dale, erosionskløfter etc. kan du også bestige det højeste bjerg af alle Kroatiens øer: Vidova Gora som er 778 meter over havets overflade, og hvis det er godt vejr, er der en helt fantastisk udsigt oppe fra bjerget. Du kan tage vandreturen fra Bol op til toppen af bjerget, som tager ca. 1.45 minutter.

Hvar

Når du nu er taget hele vejen på interrail tur ned til Split i Kroatien, så kunne det være en oplagt mulighed også at udforske nogle af de omkringliggende oplevelser i Kroatien. Her er byen Hvar en god mulighed. Byen Hvar ligger ca. 1 times sejlads fra Split. Vi er ikke de eneste, der synes Hvar er oplagt som destination. Byen er ofte blevet anbefalet af flere rejsemagasiner og af flere bliver den endda betegnet som Kroatiens svar på St. Tropez. Det kan anbefales at tage katamaranen fra Split til Hvar. I løbet af sommeren går der 4 dagsture.


Zagreb

Zagreb, som også bliver også kaldt Europas oversete hovedstad tilbyder bl.a. noget af det bedste caféliv du kan forestille dig i Centraleuropa. Byen byder på klassiske museer, caféer i hobetal og stemningsfulde middelaldergader.

Museum of Torture

Selvom jeg muligvis ikke er så garvet når det kommer til besøg på Museer, så står Museum of Turture i Zagreb stadig som en meget stærk oplevelse for mig. På museet finder man i alt 70 tortur instrumenter, der har været brugt fra før middelalderen frem til nu. Nå man ankommer, får man en tablet som ekstra hjælp til at guide en igennem turen af torturinstrumenter. Som besøgende får man ikke blot lov til at se, men også at føle og røre de forskellige instrumenter, noget der kun gjorde oplevelsen stærkere. Bl.a. Kan man på museet se en nøjagtig kopi af den første brugte guillotine fra 1792. Museet giver et fascinerende indblik i menneskets mørke sider, og kan absolut anbefales.

Museum of Broken Relationships

Fortsæt nattelivet med en rundtur i det berygtede Red Light District, der med sine røde lamper og sprælske neonlys afspejler områdets navn. Distriktet er placeret centralt i byen, kun få skridt fra banegården. Her vil du opleve et kulturskel ud over det sædvanlige. I kvarteret møder du store vinduesbordeller, hvor prostituerede udstiller sig i det kulørte lampeskær, og du støder på sexshops og -arbejdere på hvert et gadehjørne. Hele området udtrykker Amsterdams høje tolerance for alle klasser og mennesker – du vil måske blive forarget over det frigjorte kvindesyn, men under alle omstændigheder er det en oplevelse at se, hvordan en hel kultur dukker frem i løbet af natten.

Efter du har slentret på diverse caféer og tanket dig op på koffein til endnu en oplevelse, så er Museum of Broken Relationships absolut også et besøg værd. Museet er startet af et tidligere ægtepar og giver et godt indblik i forskellige forhold, der er gået i stykker og forholdene omkring det. Museet har fysiske genstande og sjove, tragiske og bevægende fortællinger bag de forskellige forhold. Det meste tragiske var bl.a. at se et selvmordsbrev fra en mor til hendes børn.

 Et besøg værd som ikke behøver at tage en halv dag.

Frokost i Zagreb

Efter at have været i Beograd havde jeg ikke de store kulinariske forventninger til maden i Zagreb. Det er da heller ikke maden man skal rejse efter, når man skal til Zagreb. På Kroatiens vestkyst træder inspirationen fra Italien mere i kraft og mange af retterne består af fisk og skaldyr. I hovedstaden er madoplevelserne ikke nær de samme, som ude mod kysten. Dog kan der findes gode steder, og et af dem er Restaurant Agava, der har en skøn beliggenhed i restaurationsgaden midt i byen med udsigt over byens strøg. Retterne skulle efter sigende var en lille smule mindre end mange andre restauranter i Zagreb, men absolut velsmagende. Maden er billig set med danske øjne og restauranten er bestemt et besøg værd, når man er i Zagreb.


Köln

Interrail koln
Opdag Kölns sprudlende kreativitet og kulørte kanalhuse og lad byens hyggelige atmosfære overvælde og overraske dig.

Hæsblæsende havnearkitektur

Sejl en tur ned ad Rhinen og lad dig føre gennem en tidslomme – byens historiske udvikling kommer nemlig klart til udtryk langs havnepromenaden. Farverige kanalhuse fra en svunden tid forvandles på denne flydende tidsrejse til tidssvarende arkitektur. Et af de mest trendy kvarterer i Köln er Rheinauhafen. Her er gamle lagerbygninger erstattet af hippe restauranter, fashionable kontorer og eksklusive boliger. Den nye og moderne arkitektur er dog tro mod udtrykket i den oprindelige industrihavn. Det afspejler sig mest tydeligt i de tre 17 etager høje kranhuse, der er opført i stål og glas.

Dom dig ikke

Havner du i Tysklands fjerdestørste by, Köln, må du ikke misse muligheden for at opleve landets allerbedst besøgte attraktion – Kölner Dom. Domkirken er en af de største katedraler i verden – og den gotiske bygning er under konstant ombygning. I 1248 lød startskuddet til byggeriet og de 150 meter høje sylespidsede tårne, som i første omgang stod færdigt i 1880. 2. verdenskrigs hærgen gik hårdt ud over Köln, og krigen efterlod både kirken og en stor del af byen i ruiner. Inde i kirkerummet har den verdenskendte kunstner Gerhard Richter i 2007 kreeret et mesterværk, der består af en enestående glasmosaik. Mosaikken udsender et imponerende lys gennem 80 forskellige farver.

Spis på toppen

Oplev udsigten ud over Köln, samtidig med at du nyder gastronomiske specialiteter på 30. sal i Osman30, der ligger i en af de få skyskrabere i byen. Vent gerne til, at mørket sænker sig og lysene tændes overalt i byen. Her træder den oplyste domkirke tydeligt frem på den mørke nattehimmel. Det giver dig den ultimative oplevelse af byens imponerende fylde.
Den stilfulde restaurant serverer smagfulde, men enkle trerettersmenuer med de bedste af sæsonens råvarer. Nyd et glas vin eller en øl til maden. Og husk at lægge ølbrikken over glasset for at signalere, at du ikke ønsker mere øl – ellers tanker tjeneren automatisk op.


Ljubljana

Interrail østeuropa

Træd ind i et prægtigt kirkerum

Den store bronzebelagte dør på domkirken Stolnica er imponerende med sine støbte dekorationer af ansigter. Lad dig ikke snyde af det ellers beskedne ydre, for indvendigt gemmer kirken på et sandt kunstværk fra top til tå. Den rige udsmykning i barok-stil, de høje romanske buer og det guldbelagte inventar vil få dig til at tabe kæben, selv hvis du ikke interesserer dig synderligt for kirker. Det indvendige kirkerum er ét stort mesterværk, som du bør se, hvis du tager til den gamle bydel, hvor St. Nikolaus Domkirke (Stolnica Sv. Nikolaja) ligger.

Træk dig tilbage og oplev nye sider af byen

Hvis du har besøgt Stolnica Domkirke og alligevel er på de egne – i den gamle bydel – er det et must, at du tager dig tid til at slentre i de hyggelige gader. På begge sider af den charmerende gågade finder du smukke, gamle bygninger, spændende butikker og gode restauranter. Den gamle bydel er et fristed, hvor du kan ose uden for mange turister omkring dig – her hærger en larmende ro, som vil tanke dig op med energi. Tag en tur ned ad Ljubljanica Kanal for at opleve bydelen fra en anden vinkel. Denne bådtur er umådelig smuk om aftenen, hvor idyllen i den gamle del af Ljubljana træder omend endnu tydeligere frem.

Arkitektonisk undergrund

Ljubljana er en by med et interessant spænd mellem kontraster. Tag en tur forbi den tidligere militærbase Metalkova, som ligger centralt i nærheden af hovedbanegården. I dag er der ikke meget militærstemning at spore, til gengæld er der en tyk undergrundsatmosfære, hvor der er gjort plads til spændende street art. Oplevelsen og udtrykket i Metalkova er vidt forskellig alt afhængig af tidspunktet, du kommer på. Om dagen får du fornemmelsen af et museum med højt til loftet, mens området om aftenen forvandler sig til et dynamisk miljø med heavy-musik, der giver autentiske undergrundsvibes.


Budapest

Budapest byder på arkitektur i verdensklasse, en smuk natur og tillader dig afslapning på et næsten hypnotiserende niveau.

Bliv overvældet af arkitektonisk finesse

Den mest kendte bygning i Budapest er uden sammenligning Parlamentet. Opførelsen af den imponerende bygning startede i 1885, og det tog 19 år at bygge den. Parlamentet er 18.000 km2 stort, og det siges, at der i gennemsnit var en konstant arbejdskraft på 1000 mennesker under opførelsen af bygningen. Den er ikke kun et særsyn udvendigt. Selv indvendigt er rummene udsmykket overdådigt med guld og fløjlstæpper i dybrøde nuancer. I rummet, der kaldes Cupola, ligger kronjuvelerne, som er omringet af statuer af de ungarske konger gennem tiden. Donau opdeler byen i to sider, Buda og Pest, Parlamentet ligger på Pest-siden.

Kæd Buda sammen med Pest

Svinger du en tur forbi Budapest, må du ikke snyde dig selv for en gåtur på den berømte Kædebro. Broen er bygget i 1849 og den første permanente broløsning mellem Buda og Pest. I hver ende vogter de berømte løver over broen, der i sin tid blev anerkendt som et mesterværk inden for byggeteknologi. Kædebroen er Budapests vigtigste varetegn og står i dag som et stærkt symbol på byens fremskridt og foreningen mellem øst og vest. Tag de gode sko på og gå over broen til Buda-siden, når mørket falder på. Her kan du knipse det perfekte billede af et oplyst Parlament, der stråler mod den mørke nattehimmel.

Forkæl muskler og led

Med lange gåture og ømme fødder kalder Gellérts termiske bade. Badet forsynes med varmt vand fra termiske kilder, der blandt andet er rig på kalcium, magnesium og natrium. Gellért-badet ligger ved foden af Gellértbakken på Buda-siden, og de forskellige bassiner har vand med varierende temperaturer fra 27 grader til 48 grader. En tur fra det iskolde vand til det brandvarme vand vil sende en opfriskende og sitrende fornemmelse gennem din krop. Bygningen er desuden udført i ægte Art Nouveau-stil med farverig mosaik og romerske søjler. Giv dig god tid til at lade det termiske vand lindre ømme muskler og led – og glem ikke at forkæle din hud i dampbade og saunaer.

Beograd

Den serbiske hovedstad har en blodig forhistorie – men den dystre historie er i dag skiftet ud med historien om en by i harmoni. Oplev den serbiske imødekommenhed.

Det langtrukne kirkebyggeri

Et af Beograds vigtigste nationale varetegn er den ortodokse kirke St. Sava, som går for at være en af de største af sin slags i verden. Kirken kan rumme hele 10.000 mennesker, og konstruktionen af det ortodokse byggeri blev for alvor påbegyndt i 1985 – i dag står det stadig ikke færdigt. Kirkens kridhvide marmorydre akkompagneres af en 4000 ton tung kuppel på toppen, hvor der desuden står et symbolsk guldkors. St. Sava-kirken er navngivet efter ærkebiskoppen af samme navn, og den er opført på det sted, hvor hans krop blev brændt. I dag står en statue af Sava Sankt ved kirken til minde om hans store betydning for den serbiske uafhængighed.

Musikoplevelser på tømmerflåder

Beograd har et sprælsk natteliv, og det er mere eller mindre umuligt at undgå de mange flydende natklubber, bedre kendt som ’splavovier’. Splavovier er efterhånden blevet et symbol for Beograd og er årsag til, at byen har et image som en af de byer i Europa med det mest attraktive natteliv. Splavovier er en slags ombygget tømmerflåde, som typisk sejler i de flodområder, der forener Sava med Donau. Det flydende natteliv dækker både over excentriske rockbarer, farverige diskoteker og eksklusive klubber. Prøv eksempelvis Amphora, der tilbyder en skøn terrasse med en unik udsigt ud over Donau.

Gastronomi i et urbant kvarter

Gå ikke glip af Skadarlija, som er en gammel brostenbelagt gade propfyldt med hyggelige barer, traditionelle restauranter og gastronomiske oplevelser. Gadens bohemian-stil emmer af liv og har en unik stemning takket være restauranters levende musik på hvert gadehjørne. Indsnus hele oplevelsen og nyd et måltid mad udendørs, mens du følger med i det lokale liv på gaden. Om aftenen stiger den gode stemning i takt med, at gadelysene tændes og barerne skruer op for både musik og ølanlæg. I gaden er der rig mulighed for at falde i snak med de mange lokale, som søger hertil.

Rejs frit i Europa!

Rejs frit i 30 europæiske lande med Interrail Global Pass.
Du kan selv sammensætte din billet efter dine rejsebehov.

Nemt, enkelt og billigt.

Luk menu
×

Kurv