Tog til Kroatien

Kroatien er blevet et populært ferieland blandt danskerne. Ofte er der gode billetpriser – desuden er det en af de sikreste og mest miljøvenlige måder at rejse på. Her finder du alle de relevante oplysninger om togrejser til Kroatien.

Find din rejse her

Tag toget fra Danmark til Kroatien

Der er ingen direkte togforbindelser mellem Danmark og Kroatien, men heldigvis er det ganske overskueligt alligevel.

Du behøver nemlig kun at skifte to gange undervejs, hvis du starter i København eller Aarhus: Først i Hamborg Hbf, dernæst i München Hbf. Fra München går der en direkte forbindelse til Zagreb, hvor du ankommer i Glavni-stationen.

Hele turen tager omkring 21 timer, og selvom du skal skifte undervejs, kan du købe én samlet billet på forhånd. DB står for den første del af ruten, mens den sidste forbindelse er med QBB. Hvis du vil hjem igen med samme rute, skal du blot booke den omvendte ruteplan, hvilket også kan klares på forhånd.

Mange rejsende vælger dog at være kreative, når de planlægger deres togrejse. Vi ser for eksempel, at det er populært at tage toget til Wien, tilbringe et par dage der, og først derefter tage til Zagreb – og måske videre til andre kroatiske destinationer bagefter. Der er rigtigt mange muligheder. Som udgangspunkt er Zagreb dog den perfekte base i Kroatien, da der netop er flest internationale forbindelser til hovedstaden.

Sådan køber du togbilletter i Kroatien

Hvis du vil rundt med tog i Kroatien, kan du købe alle dine billetter online på forhånd. HZ står for togtrafikken i Kroatien. De har en engelsksproget version af deres hjemmeside, så det er nemt at finde rundt og søge efter billetter. Gå til hjemmesiden her.

Onlinebilletter er selvfølgelig ikke den eneste mulighed: I Kroatien kan du også købe billetter på stationerne. Her kan du både betale med kuna og med euro. I de største stationer er der automatiske maskiner, hvor du også kan bruge kreditkort.

Klasser og komfort

Eksprestogene i Kroatien har både første og anden klasse. Generelt kan du forvente, at togene er opdelte i klasser, hvor priserne selvfølgelig varierer. De billigste billetter giver adgang til 2. klasse, hvor man typisk ikke reserverer sæder, men hvor du bare sætter dig et sted. Når det gælder billetter til 1. klasse, har du som regel et specifikt sæde på forhånd, og det kan typisk vælges efter præference.

Togene i Kroatien byder generelt på fin komfort. Det afhænger dog lidt af, hvilket tog du er med: De moderne InterCity-tog er behagelige, men de små lokaltog byder på en lidt anderledes oplevelse. Rejsende som har været med nattog i Kroatien rapporterer om, at forholdene er fine, og at serviceniveauet er tilstrækkeligt, selvom der også er visse mangler – fx er der ikke aircondition i sovevognene.

Tognetværket i Kroatien

Kroatiens tognetværk forbinder alle de større byer med hinanden. Den eneste undtagelse er Dubrovnik, som du ikke kan nå med toget. Her skal du først til Split med tog, hvorfra der går en bus. Men ellers er det nemt at komme rundt i landet med tog.

Internationale forbindelser: Du finder regelmæssige ruter mellem Kroatien og henholdsvis Østrig, Tjekkiet, Schweiz, Tyskland, Ungarn og Slovenien. De fleste internationale forbindelser fører til og fra Zagreb.

Hurtigtog i Kroatien: Selvom der endnu ikke er nogle reelle højhastighedstog i Kroatien, så fik de i 2004 en massiv forbedring i form af ICN-togene. De kaldes InterCity Nagibni på kroatisk, og ‘tilting trains’ på engelsk. De har en hastighed op til 160 km/t, så der er tale om hurtigtog når vi sammenligner med det tidligere netværk. ICN-tog byder på god komfort og forbinder primært byerne Zagreb og Split med hinanden. Disse tog har gjort togtrafikken betragteligt hurtigere, og hvis du skal rundt i landet, giver det bedst mening at tage med ICN.

Loglinjer og togkort over Kroatien

Kroatiens vigtigste togstationer

Det er rart at kende til Kroatiens vigtigste togstationer, hvis du planlægger at rejse rundt i landet. Her er de fem vigtigste:

Zagreb Glavni: Kroatiens største station, som kun ligger én kilometer væk fra centrum. Her finder du masser af afgange – både til andre kroatiske byer og til udlandet.

Split Željeznički: Den primære togstation i Split, som ligger lige op af byens populære busstation. Her er der også mange afgange, men dog ikke nær så mange som i Zagreb.

Rijeka Glavni: Centralt i Rijeka finder vi en anden vigtig station, som har regelmæssige afgange til Zagreb og Ogulin. Rijeka har desuden en vigtig international forbindelse til Ljubljana i Slovenien.

Osijek Željeznički: En af de største stationer i Kroatien, som du garanteret kommer til at benytte, hvis du vil til Osijek.Željezničkistanica Zadar: Stationen i Zadar – Kroatiens ældst beboede by. Herfra kan du komme hele vejen til Zagreb, samt til mindre byer i nærområdet.

Populære toglinjer i Kroatien

Herunder får du overblikket over de mest populære toglinjer i Kroatien:

Zagreb til Karlovac: En tur på bare 40 minutter, som er ekstremt populær. Derfor er der også mange afgange hver dag.

Zagreb til Rijeka: Karlovac ligger undervejs på Zagreb-Rijeka ruten. Mange rejsende fortsætter hele vejen til Rijeka, hvor der hele året rundt er mindst to daglige afgange. Turen varer gennemsnitligt fire timer.

Zagreb til Split: Fra hovedstaden til kysten – med ICN tog kan du klare denne tur på 5,5 timer. Der er forbindelser hele året rundt. Du kan spare en time ved at tage bussen, men ICN-toget er mere komfortabelt.

Zagreb til Zadar: Der er to daglige forbindelser, som begge ankommer om morgenen. Hvis du gerne vil ankomme i Zadar tidligt, kan du tage toget sent om aftenen fra Zagreb.

Zagreb til Istria: I øjeblikket er der ingen direkte togforbindelser, men Rijeka ligger tæt på Istria, og hvis du først tager toget dertil, kan du hurtigt komme videre til halvøen med bus.

Zagreb til Osijek: Der er fem daglige togforbindelser, som dækker denne rute. Gennemsnitstiden er 5 timer.

Zagreb til Varazdin: En tur på omtrent 2,5 timer, hvor du finder mange daglige ruter. Det er en af de mest populære ruter i Kroatien.

Der er ingen direkte togruter til den populære by Dubrovnik, så her skal du med en bus. Hvis du vil rejse langs den kroatiske kyst, er du også nødsaget til busrejser frem for at skulle med tog.
Togbilletter kan købes på forhånd igennem HZ / Croatian Railways. Gå til deres hjemmeside her.

Konklusion

Kroatien er et utroligt smukt land, som både byder på gode vejrforhold, interessant kultur og lækker mad. Vi forstår udmærket, at Kroatien er blevet en populær feriedestination blandt danskerne. Hvis du har mod på at opleve Kroatien på en lidt anderledes måde end de fleste, så tag toget dertil, og udforsk lidt forskellige dele af landet.

Vi håber, at du er blevet inspireret. Skriv til os hvis du har spørgsmål, eller hvis du mangler hjælp til planlægningen – så vil vi forsøge at hjælpe dig godt på vej.