Tog til Montenegro

Montenegro er et lille, men flot land – og der er mange lokale togruter med flotte udsigter. Hvis du har lyst til at prøve noget lidt anderledes, kan en tur til Sydøsteuropa anbefales. Her får du kultur, god mad og lækkert vejr for ganske få penge. Montenegro er et af de helt store højdepunkter blandt de lande, der tidligere udgjorde Jugoslavien.

Find din rejse her

Oplev Montenegro med tog

Det er en lang og langsom tur, hvis du vil rejse direkte fra Danmark til Montenegro med tog. Montenegro har nemlig kun én international forbindelse til Serbien. Det vil altså kræve tonsvis af togskifte undervejs, og derfor er det lidt uoverskueligt.

Dog egner Montenegro sig fremragende som rejsedestination, hvis du i forvejen rejser rundt i Sydøsteuropa. Skulle du have en interesse i Montenegro eller i det tidligere Jugoslavien, er det en fremragende oplevelse at rejse rundt med tog i området.

I Montenegro finder vi interessante rejsemål som Budva og Kotor. De er begge populære blandt turister, både på grund af historiske og naturlige attraktioner. Hovedstaden Podgorica kan bruges som udgangspunkt, da byen netop er midtpunkt for trafikken i landet. Desværre er der i øjeblikket ingen direkte togruter til Budva eller Kotor, så du må i stedet tage en bus for at komme til en af de to byer. Til gengæld er der direkte tog til byen Bar, samt til flere andre destinationer i Montenegro. Landet har et par naturskønne ruter, som du kan opleve, mens du rejser mellem de primære byer.

Køb af togbilletter i Montenegro

ŽICG er det togselskab, der står for al den almene jernbanetrafik i Montenegro. De har en hjemmeside, hvor du kan få et overblik over ruter, tider og generelle informationer. Deres hjemmeside har heldigvis også en engelsk udgave.

Du skal dog købe dine togbilletter via telefonopkald eller ved fremmøde på en station. Billetterne er ofte billige, og du kan slippe af sted med at købe dem i sidste øjeblik. Stationen i Podgorica kan indimellem være travl, og der kan opstå sprogproblemer, men forhåbentligt finder ŽICG snart frem til en løsning, hvor billetter kan købes på nettet eller via app.

Hvis du har et Interrail Pass, behøver du ikke at købe togbilletter. Ingen InterCity eller lokale ruter i Montenegro kræver reservation. Derfor kan et Interrail Pass stærkt anbefales, når du rejser rundt i den sydøsteuropæiske region.

Togtyper og ruter

Montenegro har et ret lille tognetværk, som heldigvis er nemt at finde rundt i: De har InterCity-tog og lokaltog. Den eneste InterCity-forbindelse er mellem Podgorica og Bar.

Derudover er der fra Podgorica forbindelser til henholdsvis Niksic i den centrale del af Montenegro, til Tuzi nær den albanske grænse, samt til Bijelo Polje i den nordlige del af landet.

Montenegros tognetværk er især kendt for sine usædvanligt flotte monumenter undervejs. Når du rejser nord for Podgorica, kommer du eksempelvis over viadukten Mala Rijeka, der er den højeste i verden.

tog til montenegro
Den flotte udsigt fra viadukten Mala Rijeka

Den 6,2 kilometer lange Sozina-tunnel kan også nævnes som et højdepunkt. Den lokale natur er generelt flot, så der er meget at se, når du rejser igennem landet.

Internationale forbindelser

Montenegro har kun én international forbindelse: Den går til Beograd i Serbien. Her er der både et dagtog og et nattog.

Toget til Beograd starter og slutter (afhængigt af hvilken vej du rejser) i kystbyen Bar. Toget passerer naturligvis forbi Podgorica på vejen, hvor du kan stå på eller af.

Interrail i Montenegro

Et Interrail Global Pass er gyldigt i Montenegro. Der kræves ingen ekstra reservationer for lokale tog i landet, så du hopper simpelthen bare på, hvis du er indehaver af et gyldigt Interrail Pass.

Reservation kræves kun, hvis du rejser med nattoget til Serbien. Her skal du foretage reservation ved fremmøde på en af stationerne, hvor du samtidig viser dit Interrail Pass.

Konklusion

Montenegro er et vanvittigt flot land. Selvom deres tognetværk godt kunne udbygges – for eksempel med forbindelser til Budva og Kotor – er der alligevel rigtigt mange interessante steder, du kan besøge. Et Interrail Pass er vejen frem, hvis du gerne vil besøge Montenegro såvel som nabolandene. Skal vi hjælpe dig med ne tur til Montenegro? Så send os en mail på kontakt@interrailguide.dk – Vi kan klare næsten alle ønsker.