Tog til Serbien

I Serbien finder du både smuk natur og historiske attraktioner. Derfor er det et perfekt land at udforske med tog. Hovedstaden Beograd ligger centralt i landet, og herfra finder du forbindelser til flere af mindre serbiske byer, og der er endda også en håndfuld internationale forbindelser.

Tag toget fra Danmark til Serbien

Det er muligt at køre med tog fra Danmark til Serbien og omvendt. Det kræver blot, at du skifter et par gange undervejs. Turen kan for eksempel gå igennem Hamborg og München, eller igennem Berlin og Budapest.

Rejsetiden afhænger af, hvordan du tilrettelægger ruten, samt hvor længe ventetiden er, hver gang du skal skifte. Det kan være en god idé at tage med nattog på den sidste strækning til Serbien, da du både sparer penge og rejsetid ved at tage en overnatning på denne måde. Der går nattog mellem München og Beograd, så det er altid et oplagt valg.

Find din rejse her

Fakta om Serbien

Serbien ligger på Balkan i Sydøsteuropa. Tidligere var Serbien en delstat i Jugoslavien, og hovedstaden Beograd har altid været en vigtig by – faktisk er det en af de ældste byer i hele Sydøsteuropa. Serbien er ikke med i EU, men processen er under forhandling. I løbet af det seneste årti har serberne oplevet fremgang, og levestandarden går i den rigtige retning. På mange parametre halter Serbien dog stadig efter landene i Vesteuropa, hvilket også afspejles i landets forholdsvis billige priser.

Som rejsedestination er Serbien særdeles undervurderet. Beograd er en interessant storby, hvor du kan opleve en masse, lige fra attraktioner til vilde fester: Hovedstaden ligger desuden centralt, så du kan nemt komme videre rundt til andre dele af landet.

Du vil hurtigt opdage, at Serbien har en rigtig flot natur: Bjergene i den sydlige del af landet er især imponerende. Trods det at Serbien ikke har adgang til havet, finder vi stadig flotte vandområder. Derdap-søen er et glimrende eksempel, og desuden passerer Donau-floden fordi landområdet.

Derdap-søen (Lake Đerdap) der grænser op til Rumænien.

Sådan køber du togbilletter i Serbien

Serbian Railways (Železnice Srbije) er det nationale togselskab i Serbien. De står for al indenrigstrafikken og det er dem, du skal købe billetter hos, når du rejser mellem to serbiske byer.

Det er mest almindeligt at købe togbillet på stationerne. Togselskabets hjemmeside har desværre ikke en købsfunktion – dog er det muligt at ringe ind for at lave reservationer. Ved internationale forbindelser er det muligt at lave reservation på nettet, så længe andre togselskaber er involverede.

Men i langt de fleste tilfælde skal du forvente at købe billet på stationerne, da Serbien og andre østeuropæiske lande stadig halter lidt efter, når det gælder online booking. Det er dog en god grund til at vælge at rejse med Interrail – her kan du hoppe direkte på de fleste tog uden at skulle tænke på at købe billet. Kun i visse tilfælde er det nødvendigt med reservationer (InterCity og nattog).

Selvom du ikke kan reservere billetter via Serbian Railways hjemmeside, er det alligevel muligt at se ruteplanerne.

Serbiens tognetværk

Beograd er det ultimative centrum for Serbiens tognetværk. Alle nævneværdige tog kører til og fra Beograd. Derfor er Beograd også det bedste sted at overnatte, når du ønsker at udforske resten af Serbien med tog.

I Serbien er der flere forskellige togtyper: Regionaltog, Expresstog (EXP), InterCity (ICS), EuroCity og nattog. Langt de fleste indenrigstog er enten regionaltog eller InterCity tog.

Her er nogle af de mest populære strækninger i Serbien:

Beograd til Novi Sad: 1 time og 30 minutter

Beograd til Subotica: 3 timer og 50 minutter

Beograd til Nis: 4 timer og 10 minutter

Internationale forbindelser

Fra Beograd er der forbindelser til et hav af byer i de omkringliggende lande. Blandt andet til Budapest, Wien, Sofia, München og Zürich. En af de mest populære internationale forbindelser er ruten mellem Beograd og Bar i Montenegro. Simpelthen fordi den byder på en fantastisk udsigt, da du passerer mange nævneværdige monumenter undervejs. Faktisk er denne strækning flere steder blevet kåret, som en af de flotteste i verden.

Mange internationale forbindelser foregår i øvrigt med nattog. Som udgangspunkt er det altid nødvendigt med pladsreservation, når du rejser med nattog og har Interrail Pass. Ved nogle af de internationale forbindelser er det muligt at købe pladsbillet online – fx igennem tyske DB, hvis du rejser med EuroCity.

Beograd til Bar tager omkring 12 timer og koster ca. 22 euro. Undevejs kører du igennem 254 tunneler og over 435 broer

De vigtigste stationer

Beograd Centar er den vigtigste togstation i Serbien. Den er et knudepunkt for togtrafikken i landet, og samtidig er det en ny og moderne togstation, som ligger ret centralt i byen.

Der er dog også en chance for, at du kommer til at benytte Topcider og Novi Beograd-stationerne, som tager sig af et par andre vigtige forbindelser. Du kan læse mere om dem i vores artikel om tog til Beograd.

Udover de store stationer i Beograd finder vi også vigtige stationer i både Novi Sad, Nis og Subotica.

Interrail i Serbien

Serbien er en del af Interrail-ordningen. Når du har et Global Pass, kan du altså nemt rejse til Serbien. Det er også muligt at købe et lokalt Interrail Pass, som kun gælder inden for landets egne grænser. Her starter priserne ved 51€. Uanset hvilket Interrail Pass du vælger, er det vigtigt, at du bestiller det hjemmefra, da det ikke kan købes på farten.

Regionaltog i Serbien kræver ikke pladsreservation, men det gør de længere InterCity og internationale tog. Hvis du planlægger at rejse med et af disse tog, hvor pladsbillet er påkrævet, er det nemt få lavet din reservation ved fremmøde på en serbisk togstation.