Tog til Belgien
Belgien er et lille land rent fysisk, men kæmpestort når vi måler på kultur og politisk indflydelse. Du kan rejse til Bruxelles fra både Aarhus og København – rejsetiden er cirka 12 timer, hvis du tager af sted om morgenen. Fra Belgien er det også nemt at komme videre til andre lande. Der er højhastighedsforbindelser til andre europæiske storbyer, og beliggenheden er absolut ideel.
Her finder du informationer om togtyper, billetter og forbindelser i Belgien.
Find din rejse her
De forskellige togtyper i Belgien
Belgien har et solidt tognetværk, der dækker alle dele af landet, og som også kan sende dig videre til en ny nation. Det kan dog være svært at navigere rundt – Belgien er et flersproget land, og de mange kulturelle indflydelser betyder, at der er forskellige navne og forskellige operatører i landet.
Vi finder følgende togtyper i Belgien:
InterCity (IC): De mest almindelige tog i Belgien, som primært dækker forbindelser mellem de store byer i landet. Med InterCity-tog kan du for eksempel rejse mellem Bruxelles og Antwerpen eller mellem Namur og Liège. InterCity-tog i Belgien har både første og anden klasse.
InterCity Express (ICE): Internationale højhastighedstog der opererer i Belgien og nabolandene. Med disse tog kan du komme videre til Tyskland eller Holland.
Local (L): Lokale tog der forbinder de små byer i Belgien med de store. Hvis du skal til en lille by, skal du formentligt med et Local-tog, der også bare kaldes L-tog. Disse tog er kendt for mange stop undervejs, og de er utroligt vigtige for infrastrukturen i landet.
Train D’Heure de Pointe (P): Særlige tog der opererer i myldretiden. De sættes ind på travle forbindelser om morgenen og om eftermiddagen i hverdagene. Ligesom med InterCity kan du vælge mellem første eller anden klasse, men den helt store forskel er, at det ikke er muligt at bestille billetter på forhånd her: De skal købes på stationen inden afrejse.
Reseau Express Regional (S): Tog der især dækker forstæderne omkring Bruxelles. De minder lidt om S-togene i København og betyder meget for trafikken i hovedstadsområdet. Du kan løbe ind i andre navne for disse S-tog: På fransk kaldes de for RER og på flamsk kaldes de for GEN – men der er altså tale om samme togtype.
Alle disse togtyper, med undtagelse af ICE, drives af SNCB – det største belgiske togselskab. Du kan altså forvente, at de fleste indenrigsrejser vil være med SNCB.
Togbilletter i Belgien
Det er relativt nemt at købe togbilletter til din rejse i Belgien.
Hvis du skal rejse med InterCity- eller Local-tog kan du både bestille i forvejen eller gøre det på stationen. Hvis du skal med P- eller S-togene køber du på stationen. Det kan enten gøres via en automat eller via billetkontoret på stationen, så det minder altså en del om systemet hjemme i Danmark.
Når du rejser med tog i Belgien mellem de større byer, kan du som udgangspunkt vælge mellem en standardbillet eller en førsteklassesbillet.
Standard: Almindelig togbillet. Når du køber en billet via SNCB, er den gyldig i alle deres tog på den gældende dato. Prisen fordobles hvis du køber en returbillet. Billetpriserne beregnes efter distance – og sjældent efter tidspunkt eller sæson. Derfor vil du ofte se, at togbilletter i Belgien koster præcis det samme uanset om det er morgen eller aften, sommer eller vinter.
Første klasse: Du har mulighed for at rejse på første klasse, hvis du ønsker lidt mere komfort. Alle InterCity-tog i Belgien har første klasse til rådighed. Det koster normalt 50% mere end en almindelig billet. I første klasse har du mere plads til ben og albuer. Sæderne er ofte mere behagelige. Der er generelt mindre larm, og på længere distancer er der endda også catering.
Højhastighedstog i Belgien
Når vi taler om højhastighedstog i Belgien, dækker det næsten altid over de internationale forbindelser.
Thalys, Eurostar, ICE, EuroCity Express og TGV opererer alle i Belgien. Du finder dermed højhastighedstog, der kører til både Holland, Tyskland og Belgien. Det er næsten altid med Bruxelles som start- eller endedestination. Men nogle af disse højhastighedstog stopper også i Antwerpen og Liège.
Det går lynhurtigt med de internationale højhastighedstog, og du kan for eksempel komme fra Bruxelles til Köln på bare en time og 50 minutter.
Togstationer i Bruxelles
Hovedstaden Bruxelles er et knudepunkt for togtrafik i Belgien på grund af den centrale beliggenhed og på grund af byens rolle som hovedsæde for EU.
Derfor er der hele fem togstationer, som alle spiller en vigtig rolle for togtrafikken:
- Midi
- Nord
- Central
- Chapelle
- Congres
Når du rejser til Bruxelles fra Danmark – hvilket typisk inkluderer et skifte i Hamborg – ender du oftest i Central-stationen.
Uanset hvilken station du skal rejse til og fra er det dog ganske nemt. Det lokale netværk af S-tog i Bruxelles fungerer fornemt, så det er nemt at komme til og fra stationerne uanset udgangspunkt i byen. Det vigtigste er simpelthen, at du holder øje med, hvilken station der angives på din billet. Det er ikke altid sikkert, at du skal rejse fra samme station to gange – især ikke, hvis du først rejser fra Danmark til Bruxelles, og dernæst skal videre til en ny destination senere. Her kan det sagtens være, at du skal med fra en anden station.
Planlæg din rejse
Belgien ligger forholdsvis tæt på Danmark, så en togrejse dertil er forholdsvis overskuelig. Hvis du rejser fra Aarhus eller København og tager af sted om morgenen, kan du nå Bruxelles på bare 12 timer.
Desuden er Belgien et rigtigt godt sted at stoppe, hvis du er ude på en længere togrejse i Europa. Mange Interrailers tager forbi landets intessante byer, da det giver god mening rent logistisk: Der er trods alt daglige togforbindelser til både Holland, Tyskland og Frankrig. Desuden har de belgiske byer mange gode ting at byde på, så det er en stor oplevelse at besøge Belgien.
Du kan bestille din togbillet til og fra Belgien på forhånd. Priserne for en envejsbillet starter ved bare 608 kroner, så det behøver ikke at være dyrt. Vi anbefaler dog, at du bestiller lidt tid i forvejen, så du kan finde billige billetter på dine ønskede rejsedage. God fornøjelse med turen.