Bæredygtig overnatning

Bæredygtig overnatning

Bæredygtig overnatning i nattoget

Bæredygtig overnatning er en nem og ofte billig måde at undgå at belaste miljøet på din rejse. Du kan endda planlægge din ferie sådan at du overnatter i kombination med transporten.

Nattog kan være et økonomisk og klimabevidst valg, når du rejser med tog gennem Europa. Med et nattog kan du rejse store distancer uden at miste feriedage. Og fordi du sparer pengene til hotel og samtidig er god mod miljøet, er der meget lidt der taler imod at rejse med nattog på din togrejse.

Det Europæiske Miljøagentur er positivt stemt over ideen for at rejse med nattog som alternativ til flyrejser, især fordi det er nemt at etablere nattog til og fra lande, hvor der i dag ikke eksisterer nattog.

I Danmark og Sverige hører vi til de befolkningsgrupper, som rejser mest med fly i Europa. Vi rejser gerne fem-seks gange retur om året og dette er en kæmpe belastning for klimaet. De seneste år er klimapåvirkningen fra flyindustrien skudt markant i vejret. En af forklaringerne er at flyrejser er billigere og hurtigere end de mere klimavenlige alternativer.

Bekvemt for dig og miljøet

Heldigvis skal du ikke lede længe for at finde et alternativ til de klimabelastende flyrejser. Nattog er et fantastisk alternativ til flyrejser, og giver dig samtidig mulighed for at sætte tempoet ned og få læst den bog, du har haft liggende de sidste fire måneder på natbordet.

I nattoget kan du spise din aftensmad i restaurantvognen, hænge ud i sovekupeen med dine medrejsende eller få ro til at forberede dig på morgendagen. Om morgenen bliver du vækket en time før toget ankommer til din destination, så du kan få tid til at spise morgenmad og tage et bad inden du skal af toget og videre mod din destination. De fleste nattog har hurtigt wifi og god mobildækning – præcis som de fleste hoteller.

Flere muligheder med nattog

Hvis man sammenligner nattog med en flyafgang om aftenen, vil du som rejsende både spare tid og hotelovernatning. Sammenligner man med en tidlig afgang, slipper du for en hård start på dagen, hvor du skal op klokken 4 om morgenen, for at nå ud og stå i kø i security i lufthavnen.

Med nattoget har du også mulighed for at medbringe store kufferter, cykler og andre ting som er besværlige og dyre at få med i flyet.

bæredygtig overnatning

Vedvarende energi

Nattog kan køre på 100% vedvarende elektricitet produceret fra vindmøller og solcelleanlæg. Dette faktum gør nattog til et fantastisk alternativ til klimabelastende flyrejser. Teknologien er allerede i brug og kan nemt anvendes på endnu flere ruter, hvor der allerede er etableret de elektriske systemer som kan håndtere togtrafikken.

Dog er virkeligheden i dag at mange tog, især i østeuropa, stadig bliver drevet af fossile brændstoffer, som gør klimabelastningen større end den kunne være. Men med øget fokus fra EU om at gøre tognettet endnu grønnere og billigere for rejsende og et øget fokus fra dig som forbruger, kan vi i fremtiden gøre togdriften endnu mere klimavenlig.

Nattog er ikke det eneste alternativ

Hvis du ikke finder ideen om at overnatte i et nattog tiltalende, er der mange gode alternativer til bæredygtig overnatning. Mange hoteller og hostels reklamerer med hvilke klimatiltag, de har gennemført for at mindske deres CO2 aftryk.

Du kan også vælge at tage et telt med på din ferie og overnatte på campingpladser eller overnatte hos lokale gennem Airbnb eller couchsurfing.