Hvad forurener mest fly eller tog?

Hvad forurener mest fly eller tog?

Find den mest klimavenlige rejseform

Når du planlægger din rejse er der mange steder du kan gå til for at planlægge ruter, sammenligne priser og få gode råd til din rejse. Dog kan det være en større opgave at finde frem til hvilken påvirkning din rejse har på klimaet. Ofte er det muligt, med blot et par små ændringer i transportformer at gøre din rejse markant mere klimavenlig, og samtidig give dig en ny oplevelse på din rejse mod din destination.
Det kan dog være svært at regne ud hvordan din rejse påvirker klimaet, uden at kende specifikationerne på den transportform du rejser med. Der findes for eksempel mange forskellige flytyper, som alle har forskellige niveauer af CO2 udledning.

Heldigvis findes der et værktøj som nemt og enkelt giver dig overblik over din rejses CO2 aftryk.

Sammenlign klimabelastning

Det Europæiske Miljøargentur, UIC – Den Internationale jernbaneunion og CER – Den Europæiske jernbaneindustri, er gået sammen om at skabe en platform, hvor du kan udregne CO2 udledningen på din rejse. Her kan du eksempelvis finde ud af om fly eller tog forurener mest på din rejse.

hvad forurener mest fly eller tog
Ecopassenger.org giver dig overblikket og din rejses CO2 udledning

Platformen hedder Ecopassenger og minder en del om rejseplanen som vi kender det herhjemme. Her indtaster du din rute og rejsedatoer og så giver Ecopassenger dig dit resultat med energiforbrug på din rejse. Resultatet bliver vist som grafer over energiforbruget for din rejse med bil, tog og fly.

Energiforbruget bliver ikke blot regnet ud ud fra hvilken udledning der kommer af brændstof eller elforbruget, men også ud fra hvilken klimabelastning der har været i produktionen af eksempelvis elektricitet til at drive et tog.

Hvad forurener mest? Fly eller tog?

Hvis du overvejer at gøre din rejse mere klimavenlig er Ecopassenger, et virkelig godt værktøj som hurtigt giver dig overblikket over klimabelastningen.

Overraskende nok kan bilen rent faktisk være det mest klimavenlige valg når du rejser afsted på ferie. Hvis bilen er ny og benzinøkonomisk og i rejser mange i samme bil kan udledningen per kilometer per passager være den laveste af de tre transportmidler. Det kommer dog meget an på hvilken rute du tager. Hvis du for eksempel kører alene i bil fra København til Aalborg, vil dette være en markant større belastning for klimaet, end hvis du tager toget.

Flyet er dog altid den store klimasynder, og det eneste parameter der taler for at tage flyet er tiden.

Ud over at tilpasse din rejseform kan du gøre meget mere for at være god mod klimaet på din ferie. Læs om hvordan du overnatter bæredygtigt her.