5 tips til en klimavenlig ferie

5 tips til en klimavenlig ferie

5 tips til en klimavenlig ferie

Det er skønt at rejse. At opleve verden og møde andre kulturer, få nye oplevelser og måske endda et par nye venner med på vejen.

Desværre er transporten til vores rejser ofte stærkt belastende for klimaet. Når vi sorterer vores affald derhjemme, dropper kød en gang om ugen og måske endda investerer mange penge i solceller til taget er det ærgerligt at smide hele den positive indsats i skraldespanden ved at sætte os i charterflyet på vej mod syden.

Heldigvis er der meget du kan gøre for at gøre din ferie mere klimavenlig. Vi har samlet 5 nemme tips til hvordan du let og enkelt kan nedsætte din CO2 udledning, når du rejser på ferie.

1. Planlæg din transport

Der kan være meget CO2 at spare på at planlægge din rejse efter hvilken transportform der er grønnest. Skal du en tur til Hamborg kan du med fordel tage toget – det tager samme tid som at tage i lufthavnen, stå i security, flyve, lande og få udleveret baggage for så at tage toget ind til centrum.

klimavenlig rejse

Et fly forurener omkring 6 gange så meget som et tog per kilometer, så her er der virkelig stor positiv effekt at opnå.

Du kan regne dit energiforbrug ud på din rute med klimaberegneren her.

2. Vælg hotel med omtanke

Flere hoteller har set forretningen i at gøre flere tiltag for at nå mod en mere CO2 neutral profil. Der er både penge at spare, kunder at tiltrække og en god portion god klimasamvittighed at smide på kontoen for hotellerne.

klimavenligt hotel

De fleste grønne hoteller reklamerer effektivt med deres grønne profil, så det er nemt for dig som forbruger at finde de bedste klimavenlige hoteller.

3. Spis lokalt

Der er flere fordele ved at spise lokalt. For det meste vil du opleve den mest autentiske version af din destination ved at spise lokalt, og samtidig er du sikret gode friske råvarer.

klimavenlig mad

Ud over de åbenlyse gastronomiske fordele, kan du også få en klimavenlig rejse ud af at spise lokalt. Når råvarene kommer fra lokalområdet, er transportkravene og derved CO2 udledningen mindre.  

4. Lej en cykel

Vi kan ikke komme udenom at transport udgør en massiv klimabelastning. Du kan afhjælpe en del af dette hvis du, i stedet for at leje en bil, lejer en cykel til at komme rundt.

klimavenlig cykelferie

En cykel udleder helt præcist 0 gram CO2 per kilometer og er derfor det grønneste alternativ udover at gå. En fin bivirkning af dette valg er at det også er sundt for dig at hoppe på jernhesten mellem seværdighederne.  

5. …eller tag det offentlige

Skal du større distancer end hvad du finder overskueligt på en cykel, så er bus, lokaltog og metro det næstbedste alternativ.

klimavenlig togrejse

De fleste steder er infrastrukturen i den offentlige transport effektiv og nem at finde rundt i. Så hvis du har mulighed for det så vælg det offentlige frem for at leje bil.

Kan du ikke undvære bilen?

Hvis det er absolut nødvendigt at leje en bil for at få ferien til at hænge sammen, er der også her et valg at tage for at gøre din ferie til en klimavenlig ferie. Lej en elbil og kør afsted med god samvittighed.

En elbil er ikke den grønneste transportform, men hvis det er absolut nødvendigt med en bil er elbilen det mest miljørigtige valg. Se hvor meget en elbil belaster miljøet her.