interrail med færge i Grækenland

Interrail Pass til de græske øer

Det græske øhav har en fascinerende historie bag sig og byder på mange gode destinationer.

Normalt forbinder man Interrail med at køre i tog, men der findes et særligt Interrail Pass, som dækker de græske øer. Her rejser du i stedet rundt med færge, og det er en rigtig god mulighed for at komme på øhop og få nogle helt unikke oplevelser.

Fakta om Greek Islands Pass

Greek Islands Pass er det officielle navn på det særlige Interrail Pass, der dækker det græske øhav. Her har du simpelthen mulighed for at rejse rundt mellem de græske øer med færge.

Generelt fungerer Greek Islands Pass som det klassiske Interrail-koncept, blot at det dækker færger i stedet for tog. Du kan købe et kort med en måneds gyldighed, og priserne starter ved bare 90€ (670 kroner) for en voksen.

Som udgangspunkt har du 5 eller 6 rejsedage til rådighed, og ud fra egen erfaring burde det være nok til en rigtig god oplevelse. Alle færgeafgifter er dækket, når du har et Greek Islands Pass.

Det er de to selskaber, Blue Star Ferries og Hellenic Seaways, som du kan rejse med. Alle deres ruter i det græske øhav er med i ordningen.

Vær opmærksom på, at du skal reservere plads i færgerne på forhånd – også selvom du har dit Interrail Pass. Det koster dog ingenting. Det er blot en formalitet, at du siger, at du vil med. Du kan reservere ved at ringe til +30 210 8919800, ved at skrive til helpdesk@attica-group.com, eller ved at navigere dig frem på superfast.com. Det bør gøres nogle dage i forvejen. Du får et referencenummer, som du oplyser i havnen, og dernæst får du udleveret dit boarding pass.

Disse øer kan du besøge

Samlet indgår 53 græske øer i ordningen, så du har rigeligt med valgmuligheder. Nogle af de mest populære øer er ifølge interrail.eu er Kreta, Ios, Karpathos, Koufonisia, Mykonos, Naxos, Paros, Patmos, Rhodos og Santorini.

Du vælger selv, hvilke øer du gerne vil besøge. Det kan være klogt at vælge omkring 5-6 øer. På den måde overskrider du ikke dine rejsedage, men du får rigeligt at se, og du har tid til at nyde hver enkelt destination.

Vi anbefaler især følgende øer:

Naxos

Naxos betragtes som værende en af de bedste ferieøer i det Ægæiske hav.

Det er der flere grunde til, men en af de absolut største er badestrandene. Naxos har nemlig mange flotte strande, hvor du kan bade i rent og varmt vand, hvis du kommer på den rette tid af året. Dog kan der også være en del nedbør, men det bidrager også til, at Naxos er en flot ø, hvilket er godt for landbruget – mange af Grækenlands bedste fødevarer kommer netop fra Naxos.

Vi besøgte en af de flotte strande på Naxos, hvor der blev kitesurfet. Et flot syn!

De fleste turister nyder også at gå på opdagelse i øens mange ruiner. Der er flere flotte templer og monumenter, fx Portara og Chora-slottet, og Naxos nævnes naturligvis også i den græske mytologi.

Da Naxos har lidt af det hele, kan vi klart anbefale øen som din primære destination –  for man kan nemt tilbringe en uge eller mere på Naxos.

Santorini

Mange tænker automatisk på Santorini, når de skal forestille sig en idyllisk græsk ø.

Det er en af de sydligste øer blandt Kykladerne, og øen er kendt for sine karakteristiske hvide bygninger, samt kirkerne med blå kupler. Santorini er en af de mest besøgte øer i Grækenland, især om sommeren. Det skyldes uden tvivl den romantiske stemning og de mange underholdningsmuligheder. Du kan snildt gå på lange gåture eller svømme i havet.

Historisk er Santorini også interessant, særligt fordi det er en vulkansk ø, som engang var i udbrud. Det kan man stadig se spor af. Samtidig var Santorini hjemsted for minoisk kultur – minoerne var nogle af de mest kendte handelsfolk i Middelhavet.

Koufonisia

Koufonisia er faktisk en lille ø-gruppe og altså mere end bare én ø. Med en beliggenhed lidt sydøst for Naxos er det nemt at komme forbi på en Interrail-tur. Den største af øerne kaldes i daglig tale for Koufonissi, mens de andre er Kato Koufonissi og Keros. De har en fælles kultur og ligger tæt ved hinanden, hvorfor man ofte samler dem under samme overordnede gruppe.

De største attraktioner på Koufonisia-øerne er de naturlige seværdigheder som klipper, flotte strande og det dejlige vand. Der er dog også kulturelle ting at se, eksempelvis de traditionelle vindmøller og kirker, samt det lokale museum og resterne fra den antikke civilisation.

Ios

Cirka midtvejs mellem Naxos og Santorini finder vi øen Ios, som er interessant på sin helt egen måde. Det er en stærkt kuperet ø, hvor der ikke bor ret mange mennesker fast – men den er ret populær blandt turister. Engang var øen især velbesøgt af unge mennesker, som kom for at feste på Mylopotas-stranden. Ios er stadig populær blandt de unge, men øen tiltrækker i dag en mere balanceret demografi af turister. Alle er således velkomne og kan nyde øen.

Især Ios by er utroligt flot. Domkirken tager det meste af opmærksomheden, men gå gerne rundt og se det hele. Det kan du nemlig gøre på ganske kort tid. Odysseas-teatret er helt åbent og ligger tæt ved kysten.

Ifølge legenden døde Homer på øen Ios, og han har faktisk et angiveligt gravsted som kan ses.

Besøg på Homers gravsted på Ios.
Her har jeg taget billedet fra ferien i september 2020, hvor vejret var mellem 25-28 grader.

Sifnos

Sifnos er en af de øer, der bare har det hele: Kultur, arkitektur, natur, gode strande og et aktivt natteliv. Mange mener i øvrigt, at det er her, at man finder nogle af de bedste græske madretter.

Dele af øen har et udseende, der til forveksling kunne minde lidt om Santorini – især den største by Apollonia. Men Sifnos er alsidig og har lidt af hvert; også mere øde områder, hvor man kan gå lange ture og komme rundt til nogle mindre besøgte lokationer.

Der er hele 360 kirker på Sifnos, hvilket er flest af alle øer i nærområdet. Chrissopighi-klosteret er i øvrigt et højdepunkt på øen. Hvis du besøger Sifnos i juli eller august, kan du opleve nogle af de traditionelle religiøse festivaler.

Syros

Syros er den ideelle ø at besøge for familier som ønsker noget roligt og behageligt. Her er der mere fokus på afslapning, og alt foregår generelt i et lavere tempo. Naturen er flot, og de nordlige strande er fantastiske, hvis du vil bade.

Desuden har Syros en rig historie og har holdt sig relevant igennem tusindvis af år. Vi anbefaler, at du ser Apollo-teatret som er centrum for mange af de kulturelle begivenheder, der sker på øen. Derudover er der en masse interessant arkitektur, så husk at få kameraet med!

Kreta

Kreta er langt større end de andre øer og har derfor rigtigt meget at byde på.

Du kan sejle ind til byen Chania og eventuelt tage videre derfra. Rent kulturelt er Kreta formentlig den rigeste græske ø, da du finder ældgamle byer og arkitektur, der virkelig skiller sig ud. Heraklion-museet er et højdepunkt, men det samme er gastronomien på Kreta. Der er vanvittigt mange gode restauranter, hvilket er en stor årsag til øens popularitet blandt turister.

Sammensæt din rute

Normalt kan en Interrail-tur snildt være impulsiv, men når det gælder de græske øer, vil vi anbefale at du planlægger det meste på forhånd. Det skyldes blandt andet at pladsreservation altid er obligatorisk, men også så du har et program at gå efter, og så du kan finde overnatning.

Ruten skal selvfølgelig sammensættes således, at du både får set dine drømmedestinationer, men også så det giver mening rent praktisk. En god idé er for eksempel at fokusere på Kykladerne, eller en anden overordnet gruppe af øer, da det gør transporten praktisk og mindre tidskrævende.

Hvis du er i tvivl, kan vi hjælpe dig med at finde en god rute. Det kræver blot, at du kontakter os og fortæller lidt om dine ønsker. Du kan også købe interrailpasset gennem os.

5 eller 6 rejsedage på en måned

Greek Islands Pass har altid en varighed på en måned. Du har dog to forskellige kort at vælge imellem: Et med 5 rejsedage og et med 6 rejsedage.

Forskellen er dog ikke bare rejsedagene. Interrail-kortet med 5 rejsedage dækker kun transport mellem de græske øer og kun 2. klasse er en mulighed. Til gengæld kan du frit vælge mellem 1. og 2. klasse, når du har Interrail-kortet med 6 rejsedage, og her kan to af turene også være til Italien, hvor Venedig, Ancora og Bari er inkluderet.

Hvis du har brugt alle dine rejsedage, uanset om det er kortet med 5 eller 6, kan du dog godt rejse lidt mere: Dit Interrail Pass giver dig 30% rabat på alle ekstra ture i det græske øhav, så der er en klar ekstra fordel, hvis rejselysten bliver større undervejs.

Priser for Greek Islands Pass

Priserne afhænger af alder, klasse og antallet af rejsedage. Generelt er det et billigt Interrail Pass, hvor du får fin værdi for pengene.

Prisen er blot 68€ hvis du er under 27 og vil have det almindelige kort med 5 rejsedage. Til sammenligning koster det 90€ for alle over 28 år. Du kan købe dine billetter her.

Det dyreste Greek Islands Pass koster 208€, altså omtrent 1.500 kroner, og gælder for en voksen, som vil på første klasse og have 6 rejsedage i alt.

Seniorer over 60 får en lille rabat i forhold til voksenpriserne. En voksen kan i øvrigt have to børn under 11 med gratis, men de skal stadig have bestilt et Interrail Pass på forhånd.