Nattog på interrail

Nattog på interrail

Nattog i Europa – Værd at vide

Nattog er en fantastisk måde at spare penge på en hotelovernatning, samtidig med at du kan rejse mange kilometer i søvne. Du kan stige på toget om aftenen, sove natten igennem, stå op om morgenen og nyde morgenmaden i restaurantvognen inden toget triller ind på perronen. Nattog giver dig muligheden for at rejse lange distancer i yderst behagelige omgivelser. De fleste nattog byder på tre forskellige pladser til rejsende; Almindelige sæder. Couchettes og Sleepers.

Vi giver dig her overblikket over hvad du skal vide når du rejser med nattog. Du kan også finde de ruter, hvor det er muligt at rejse med nattog, længere nede på siden.

Almindelige siddepladser

Dette er oftest den billigste måde at rejse med nattog. Siddepladserne er som man kender dem fra togene man rejser med i dagstimerne. Ryglænet kan nogle gange lænes en smule tilbage, men sjældent nok til at du får en behagelig rejse.

Nogle nattog tilbyder sæder hvor ryglænet kan lægges ned, så du nærmest ligger fladt. Selvom du ikke ligger lige så behageligt som i en seng, kan disse sæder give dig en form for tilfredsstillende nattesøvn.

Siddepladser i nattog er oftest kategoriseret som 2. klasse. Du kan dog komme ud for at der er 1. klasses siddepladser. Husk at du skal have en billet til 1. klasse for at benytte disse. Gælder din billet kun til 2. klasse kan du mod et gebyr opgradere din billet til 1. klasse på strækningen. Det vil dog give bedre mening for dig at bruge pengene på at reservere en liggeplads når du rejser med nattog.

Couchettes – Nattogets sovesal

Couchettes – eller liggepladser – er en smule dyrere end almindelige siddepladser, men du bliver glad for investeringen. Din liggeplads vil være i en kupe med 6 eller 4 liggepladser. Nogle nattog byder også på kupeer med 5 liggepladser, som mange gange bruges af familier der rejser. En kupe med 4 liggepladser har selvsagt mere plads, og en liggeplads her er derfor også ofte en smule dyrere end en plads i en kupe med 6 liggepladser.

Couchettes er altid 2. klasse og du kan derfor altid bruge dit interrailpass som billet hertil. Vær opmærksom på at du dog skal købe en pladsbillet. Prisen vil typisk ligge omkring 8-40 euro, alt efter hvilken rute du rejser.

Sleepers – Nattogets luksushotel

Sleeper er klart den mest behagelige, private, men også dyreste overnatningsmulighed når du rejser med nattog. Her får du en kupe med en, to, tre eller fire senge og egen håndvask. I kupeen finder du en fuldt opredt seng og oftest en lille velkomstpakke med lidt snacks til turen. Nogle Sleepers har et fælles badeværelse for enden af togvognen, mens du i andre nattog kan reservere en kupe med eget toilet og bad. Prisen for dette er selvfølgelig ret høj og starter typisk omkring 150 euro per person.

Billetter til nattog

Rejser du med interrailpass skal du købe en pladsbillet for at komme med nattoget. På få afgange kan du være heldig at få lov at få en siddeplads uden pladsbillet, men her skal du have is i maven for at tage chancen. Hvis toget er fuldt booked bliver du efterladt på perronen.

Har du derimod købt pladsbillet vil du blive taget imod af personalet ombord på toget som vil vise dig til din plads. Når du har fundet dig til rette, vil personalet indsamle din billet og dit pas som de vil fremvise ved grænseovergange og levere tilbage til dig om morgenen.

Mad og drikke

Rejser du i Sleepers vil der ofte være morgenmad inkluderet i prisen. Nogle tog byder på kaffe, te og en croissant, mens andre byder på det helt store morgenbord med alt der hører til. Du får dog altid en flaske vand som du kan tage med videre på din rejse.

Rejser du i Couchettes må du kigge langt efter morgenmaden og nøjes med en flaske vand fra personalet. Det samme gælder siddepladser. Heldigvis er der på næsten alle nattog en restaurantvogn, hvor du kan købe mad og drikke. Udvalget kan være imponerende stort, så du risikerer ikke at gå sulten fra toget.

Sikkerhed ombord

Nattog er generelt en helt sikker måde at rejse på. Der er desværre historier om folk som har fået stjålet tasker, pung og bagage mens de har sovet. Sørg derfor for at have de mest dyrebare ting på dig når du rejser med nattog. En bæltetaske under trøjen kan sikre de mest nødvendige ting. Det kan også være en god ide at sætte en hængelås på din taske.

På med nattøjet

Når du rejser med nattog er det en god ide at tænke over hvad du har på og hvilket udstyr du får brug for undervejs. Rejs i behageligt tøj som du både kan sove og købe mad i restaurantvognen i, uden at folk kigger alt for mærkeligt på dig.

Ørepropper og eventuelt en sovemaske kan gøre en god nats søvn endnu bedre, og rejser du i couchettes kan en ekstra hovedpude være en god ide.