Alt du skal vide om togrejser
Togrejse i Europa er på det seneste blevet mere og mere populært som et klimavenligt alternativ til fly- og bilrejsen. At rejse på ferie med tog giver dig mulighed for en mere rolig, fleksibel og afslappende rejseoplevelse sammenlignet med den traditionelle flyrejse.
Togrejser kan dog virke uoverskuelige at planlægge og de fleste rejsebureauer kan kun tilbyde dig flyrejser og kør-selv ferier. Selv mange jernbaneselskaber tilbyder kun hjælp med at rejse langs deres egne ruter.
Derfor har vi lavet denne guide til dig som gerne vil på togrejse, men mangler et sted at få overblikket. Vi giver dig rutevejledninger til destinationer i Europa, inspiration til rundrejser, information om alt det praktiske og viser dig hvordan du køber billetter her på siden til den billigste pris uden gebyrer.
Klimavenlige togrejser i Europa
Toget udleder i gennemsnit tre gange mindre miljøskadelige partikler end flyet. Rejser du langt i fly er du med til at udlede skadelige partikler højt oppe i atmosfæren, hvor udledningen volder meget større skade end i de lavere luftlag. Tager du derimod på togrejse i Europa, er du med til effektivt at reducere udledningen af skadelige partikler på din rejse.
Det er selvfølgelig ikke alle tog som er lige klimavenlige. Især i dele af Østeuropa, hvor jernbanenettet ikke er moderniseret, kan du ende med at rejse med et gammeldags diesellokomotiv, som sender en sort sky af røg op af skorstenen. Selvom dette kan se ud som en voldsom klimabelastning, vil det stadig være et grønnere alternativ til flyet.
Ruter og destinationer
Et element som er vigtigt at have styr på, når du skal på togrejse i Europa er hvor du skal hen, og hvordan du kommer derhen.
Skal du være hurtigt fremme eller skal togturen være en del af din ferie?
Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, men det er værd at overveje om du vil dele din rejse op over flere dage og kun rejse om dagen, eller om du vil rejse med nattog og rejse den fulde distance i et ryk.
Fordelene ved kun at rejse om dagen er, at der er flere afgange at vælge mellem i dagstimerne. Samtidig er rejsetiderne om dagen typisk kortere end om natten. Når du rejser om dagen, har du også mulighed for at nyde udsigten fra dit sæde eller over frokosten i restaurantvognen. Du kan derfor med fordel vælge at rejse om dagen, hvis din rute f.eks. går gennem alperne, hvor du kan nyde en helt fantastisk udsigt, som du ellers ville gå glip af ved at rejse med nattog.
Vælger du derimod at rejse med nattog, kan du hurtigt komme frem til destinationer i Sydeuropa. Nattog er en meget speciel måde at rejse på, og du kan vælge alt fra siddepladser til private luksussuiter med eget bad og toilet. Nattog er meget populære blandt togrejsende, så du skal være ude i god tid for at få pladser. Billetsalget åbner typisk 6 måneder før afgang, og det er ikke unormalt at alle sengepladser er udsolgt 2-3 måneder før afgang. Så det gælder om at være hurtigt ude og slå til mens det er muligt.
Planlæg din rute
Når du skal planlægge din rute, er det også vigtigt at overveje om du ønsker en enkelt-destinations togrejse eller om du vil på en længere togrejse i Europa med flere stop på din ferie.
Planlægger du at tage på rundrejse i Europa vil det sjældent kunne betale sig at købe billetter til og fra hvert stop på din rejse. Her vil du med fordel kunne rejse med et interrailpass, som giver dig adgang til jernbaner i 31 europæiske lande.
Du kan finde hjælp til din planlægning i vores 10-trin guide her.
Billetter til din togrejse
Når du skal på togrejse, er det vigtigt at vælge den type billet som passer dig bedst. Man kan dele billettyperne op i tre kategorier.
Enkelt- og returbilletter
Disse billetter er de traditionelle enkelt- eller returrejse billetter, som giver dig adgang til at rejse en given strækning. Priserne er typisk billigst jo tidligere, du køber billetten, og du kan også ofte finde kampagnetilbud på mange billetter.
Vær opmærksom på at de fleste billetter købt på tilbud ikke kan refunderes eller ændres.
Interrailpass
Interrail giver dig adgang til langt de fleste jernbaner i 31 europæiske lande. Dette er billetten for dig som vil rejse uden begrænsninger og med mulighed for spontanitet.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke er garanteret en siddeplads, når du rejser med interrailpass, og at der på nogle strækninger kan være krav til at du tilkøber en pladsreservation for at kunne rejse med.
Du kan læse meget mere om interrailpass her
Pladsbilletter
Pladsbilletter giver dig, som navnet antyder, adgang til dit eget sæde. Pladsbilletter er påkrævet på nogle strækninger, især i højsæsonen, og koster typisk mellem 30 og 80 kroner på 2. klasse.
Bagage
Der er ingen generelle regler om baggage, når du rejser med tog. Reglerne varierer fra jernbane til jernbane, men der er selvfølgelig gengangere på listen. Farlige væsker, våben og lignende må selvfølgelig ikke tages med i kufferten. Her har vi samlet regler hos de forskellige europæiske jernbaner.
Deutsche Bahn (Tyskland)
Der er ingen specifikke krav for bagage andet end at det ikke må være større og tungere end at en enkelt person kan håndtere det.
Barne- og klapvogne må gerne tages med ombord.
Skal du have cykel med skal du tilkøbe en cykelbillet.
Eurostar (Frankrig, Belgien, UK)
Rejsende med en voksenbillet må have to store stykker bagage samt et styk håndbagage.
Rejsende på børnebilletter må have et styk stor bagage med samt et styk håndbagage.
Barne- og klapvogne må gerne tages med i sammenfoldet tilstand og tæller ikke med som et stykke bagage.
Italo (Italien)
Bagage må ikke være større end 75x53x30 cm.
Barne- og klapvogne må tages med i sammenfoldet tilstand.
National Railway (UK)
I storbritannien kan du tage op til 3 stykker bagage gratis med på toget. Det inkluderer to store stykker bagage som kufferter eller rygsække og et stykke håndbagage.
Barne- og klapvogne kan tages med i sammenfoldet tilstand.
I nogle tog er der plads til stor bagage som ski og cykler, som bliver placeret i en separat del af toget.
NS (Holland)
Bagage må ikke være større end 85x85x85.
Barne- og klapvogne må taget med i sammenfoldet tilstand. Sportsudstyr må tages med ombord, så længe det ikke overskrider de maksimale dimensioner for bagage.
ÖBB (Østrig)
Der er ingen regler for bagage hos ÖBB, men din bagage må ikke være til gene for andre passagerer.
Renfe (Spanien)
Du må tage op til 3 stykker bagage med ombord, så længe din bagage holder sig inden for et af følgende kriterier:
– Maks. størrelse: 85x55x53cm eller
– Maks. længde: 290 cm eller
– Maks. vægt: 25 kg
Barne- og klapvogne må medtages i sammenfoldet tilstand.
SNCF (Frankrig)
Du må tage op til 3 stykker bagage med ombord, så længe din bagage holder sig inden for et af følgende kriterier:
– Maks. størrelse: 85x55x53cm eller
– Maks. længde: 290 cm eller
– Maks. vægt: 25 kg
Barne- og klapvogne må medtages i sammenfoldet tilstand.
SBB (Schweiz)
Der er ingen regler for bagage hos SBB, men din bagage må ikke være til gene for andre passagerer.
SNCB (Belgien)
Du må have op til 3 stykker bagage med ombord. Hvert stykke bagage må ikke veje mere end 30 kg.
TGV Lyria (Tyskland, Frankrig)
Bagage må medtages så længe det kan være på bagagehylderne, mellem sæderne eller i bagagestativerne ved døren.
Al bagage skal være mærket med navn.
Barne- og klapvogne må medtages i sammenfoldet tilstand.
Thalys (Frankrig, Tyskland, Belgien, Holland)
Du må medbringe to stykker bagage på op til 77x53x90 cm, samt et styk håndbagage.
Barne- og klapvogne må medtages i sammenfoldet tilstand.
Thello (Frankrig, Italien)
Du må medtage 2 stykker bagage så længe de ikke er mere end 160 cm i højde, bredde eller længde.
Barne- og klapvogne må medbringes i sammenfoldes tilstand.
Al bagage skal være mærket med passagerdetaljer.
Trenitalia (Italien)
Der er ingen specifikke begrænsninger for bagage hos Trenitalia, men som udgangspunkt skal du selv kunne bære det og kunne opbevare det sikkert på rejsen.
Børn på rejsen
Togrejse i Europa er generelt et kæmpe hit blandt børnene. Togrejsen bliver hurtigt en del af ferien og der er god plads til at løbe rundt og lege på de fleste tog. Mange tog har dedikerede legerum til børn og kupeer til børnefamilier, som har brug for den ekstra plads til at have en klapvogn stående. I de fleste nattog kan du finde amme- og lege-kupeer og især nattog plejer at være en rigtig sjov oplevelse for de mindste med køjesenge, restaurantvogn og morgenmad på sengen.
0-6 år
En af de største forskelle på fly og tog er at børn oftest (se skema nedenfor) rejser gratis når de er under 6. Du behøver derfor ikke en billet til dine børn – de rejser på din billet. Typisk kan en voksen have to børn med på sin billet. Du skal dog være opmærksom på at du skal betale for en siddeplads til barnet, hvis du vil være garanteret et ledigt sæde til den lille.
7-16 år
I de fleste tilfælde rejser børn mellem 7-16 år på en billet til reduceret pris. Det gælder typisk ikke hvis billetten i forvejen er købt som et kampagnetilbud. Der stor forskellighed i reglerne alt efter hvilket land du rejser i. Du kan få det fulde overblik i skemaet herunder.
Internationale tog: Eurostar, Thalys, Lyria, TGV, Thello, Alleo
Nationale tog i: Estland, Frankrig, Grækenland, Italien, Letland, Lithauen, Makedonien, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland, Tyrkiet, Ukraine
Børn under 4 rejser gratis
Børn under 12 rejser på børnebillet
Belgien
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 12 rejser på børnebillet
En voksen kan have fire børn under 12 rejsende på sin billet
Finland
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 17 rejser på børnebillet
Holland
Børn under 4 rejser gratis
Børn under 12 kan rejse med en Railrunner billet
Italien
Børn under 4 rejser gratis
Børn under 12 rejser på en børnebillet
OBS: På visse langdistancer kan børn under 15 rejse på en børnebillet
Norge
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 18 rejser på børnebillet
Schweiz
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 16 rejser på børnebillet
Slovakiet
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 15 rejser på børnebillet
Spanien
Børn under 4 rejser gratis
Børn under 14 rejser på en børnebillet
OBS: På RENFEs langdistanceruter skal børn under 4 have en børnebillet, som du kan få gratis på stationens billetkontor.
Storbritannien
Børn under 5 rejser gratis
Børn under 16 rejser på børnebillet
Sverige
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 16 rejser på børnebillet
Tyskland
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 15 rejser på børnebillet, medmindre de er i følge med en voksen. I så fald rejser de gratis.
Ungarn
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 14 rejser på børnebillet
Østrig
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 15 rejser på børnebillet
Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Luxembourg, Slovenien
Børn under 6 rejser gratis
Børn under 12 rejser på børnebillet
Børn der rejser alene
Det er i de fleste tilfælde tilladt for børn mellem 12 og 16 at rejse uden at være i følge af en voksen. Visse steder skal børnene have en skriftlig tilladelse med fra forældrene. Børn under 12 må de fleste steder ikke rejse alene. Undersøg hos den enkelte jernbane om dit barn må rejse uledsaget.
Puslerum
De fleste moderne tog har puslerum tilgængeligt. I puslerummet har du adgang til vand, sæbe, papirhåndklæder og en puslepude. For det meste er der også engangsunderlag til puslepuden, men det kan være en god ide at have en stofble eller engangsunderlag med selv for en sikkerheds skyld.
I nattog kan du nemt skifte bleen på en af køjerne, hvis du føler det er nemmere end at skifte i puslerummet. Husk at respektere eventuelle medrejsende.
Tumlerum
Du kan på nogle tog reservere en privatkupé til børnefamiler med små børn. Der vil typisk være 4-6 sæder, et bord, plads til en udfoldet klapvogn og et hjørne med plads til leg. Du skal være tidligt ude for at reservere dette rum, da det er meget populært blandt småbørnsfamilier.
Bæreseler og vikler
Det er de færreste tog, der har plads til at du kommer kørende ned af mellemgangen med den store tvillingevogn. Derfor kan en bæresele eller en vikle være guld værd, når du rejser med de mindste. Vi kan, af erfaring, anbefale denne Ergobaby Omni som vi har rejst mange kilometer med.
Rejseseng i nattog
Rejser du med nattog er reglen typisk at børn under 3 skal sove i samme seng som en voksen af sikkerhedshensyn. Sover du i sengen med den lille, kan du med fordel anvende det lille sikkerhedsnet på siden af køjen, så du er sikker på at hverken du, eller barnet triller ud i løbet af natten.
Der sjældent plads til en regulær rejseseng i kupéerne, så hvis du vil have en ekstra seng til tumlingen over 3, skal du tilkøbe en ekstra sengeplads.
Søg rejserådgivning
Har du brug for hjælp til planlægning, pladsreservation eller andet, kan du få rejserådgivning hos os.
Vi samarbejder med de største europæiske jernbaner, samt jernbaner i Australien, Japan, Kina, USA og Canada og kan derfor hjælpe dig med at finde de bedste og billigste billetter til din togrejse i Europa.