Tog til Celje

Tog til Celje

Tog til Celje

Celje er et trafikknudepunkt i Slovenien, og det er relativt nemt at rejse til og fra byen med tog. Samtidig er det en historisk by med masser af kultur. Hvis du ønsker en spændende og autentisk rejse, der er god for miljøet, så kan du overveje at rejse med tog til Slovenien. Her er Celje en af de mest oplagte byer at besøge.

Til og fra Celje med tog

Celje ligger cirka 60 kilometer væk fra hovedstaden Ljubljana. Den mest oplagte vej til Celje fører altså igennem Ljubljana. Rejser du direkte fra Danmark, kan du forvente en tur på cirka et døgn, hvor du undervejs skal skifte i Hamborg, München og Ljubljana. Samme tur kan tages hjem igen, men mange vælger dog at besøge byen som en del af en længere togrejse. Det gør andre ruteplaner mulige på hjemturen.

Hvis du har mod på at besøge andre byer i området, finder du togforbindelser til Maribor og andre spændende slovenske destinationer. Via Ljubljana kan du også nemt komme til de omkringliggende lande, som blandt andet tæller Italien, Kroatien, Østrig og Ungarn.

Det kan du opleve i Celje

Celje har en historie, der går flere tusinde år tilbage. Byen var engang en del af Romerriget – dengang under navnet Civitas Celeia. På den tid blev mange bygninger og monumenter opført. Selvom det kun er få af dem, der er tilbage, er Celje stadig en by med mange kulturelle oplevelser.

1. Celje Slot

Det ældgamle slot har altid været Celjes største turistattraktion. Faktisk er det ikke bare en slot, men reelt en hel fæstning. Det ligger på toppen af en bakke, cirka to kilometer væk fra centrum. Derfor bør offentlig transport overvejes, når du skal ud til fæstningen, men der er også guidede tours der starter i centrum og transporterer dig ud til slottet.

Slottets indre er ikke møbleret, så det er primært udefra, at det imponerer. Det bedste tidspunkt at besøge Celje Slot er om sommeren, hvor stedet er livligt, og hvor lokale entusiaster spiller middelaldermusik lige udenfor. Men uanset årstiden giver det altid god mening at besøge slottet – udsigten over byen bør også nydes.

2. Skt. Daniel Domkirken

Den højeste struktur i Celje er faktisk ikke Celje Slot, men derimod domkirkens tårn.

Skt. Daniel Domkirken er nok den nemmeste attraktion at finde i byen, og det er bestemt også en af de bedste. Det er en katolsk domkirke i gotisk stil, som har haft stor indflydelse på Celje igennem årene. Indendørs finder vi den kendte Pieta-skulptur. Mange betragter denne som højdepunktet, men der er faktisk en del at se i domkirkens interiør.

Byens museer

Celje har en rig historie, der fører helt tilbage til antikken. I løbet af middelalderen var det også en vigtig by, og det samme gjorde sig gældende i renæssancen. Celje blev moderniseret midt i 1800-tallet, da byens togstation blev opført, og siden har den været et knudepunkt for trafikken i Slovenien, såvel som under den jugoslaviske periode. Celje har desuden været en by med mange tyske forbindelser, da tysk kultur altid har spillet en stor rolle lokalt.

Du kan lære alt om byen ved at besøge dens museer. Regionalmuseet betragtes typisk som det bedste – og det ligger lige midt i byen. Det moderne museum er også et besøg værd, og det samme er Celjes kunstmuseum, der har fokus på værker fra samtiden.