Togrejser til Spanien

Togrejser til Spanien

Destinationer, ruter og gode råd

De fleste danskere er fascinerede af Spanien og rejser ofte dertil. Landet har traditionelt været mest kendt for charterferier, især til Mallorca, Malaga eller De Kanariske Øer, men mange rejser også til Spanien af kulturelle årsager: Byer som Madrid og Barcelona har nemlig uendeligt meget at byde på. Vælger du en togrejse i Spanien, finder du en verden af muligheder for at opleve lige det du har lyst til.

I forbindelse med Interrail er Spanien et af de mest populære lande. Det giver både mening, da det er meget at opleve, men også fordi Spanien besidder et rigtigt godt netværk, når det gælder togtrafik.

Her får du en guide til togrejser i Spanien. Vi ser nærmere på dine muligheder som Interrail-rejsende, og du får en række forslag til kulturelt interessante destinationer.

Rejs rundt på togrejse i Spanien

Togrejse i Spanien er populært både blandt turister og lokale. I løbet af de sidste 30 år har landet gjort en stor indsats for at forbedre togtrafikken. Således har Spanien i dag Europas største netværk af højhastighedstog. Det nationale togselskab Renfe står bag projektet AVE (Alta Velocidad Española), som er tog med hastigheder på op mod 315 km/t.

Infrastrukturen, der tillader AVE-togene at køre så stærkt, er allerede på plads i store dele af landet. Den første linje, fra Madrid til Sevilla, åbnede i 1992. Siden er der også kommet højhastighedsruter fra Madrid til Barcelona, Valencia og León, hvor der selvfølgelig er flere stop undervejs. Desuden er der en lokal højhastighedsrute i Galicien, som snart forbindes med resten af landet. Man er dog fortsat kun cirka halvvejs inde i projektet, og store dele af infrastrukturen er fortsat i gang med at blive bygget.

Det endelige mål med AVE-projektet er at gøre togrejse i Spanien lettere, så man fra ethvert sted i Spanien kan komme til Madrid på under 4 timer og til Barcelona på under 6 timer.

Men selv hvis vi ser bort fra disse lyntog, er der også masser af andre gode muligheder i Spanien. De gamle skinner eksisterer nemlig stadig og betjenes af tog, der er noget langsommere, men som til gengæld er billigere at rejse med. Alvia, LD, Avant og de lokale Renfe Cercanías tog giver dig også mulighed for at rejse rundt i Spanien.

Interrail i Spanien

Det kan være rigtigt smart at købe et Interrail-pass, hvis du gerne vil rejse rundt i Spanien i et stykke tid. Det giver umiddelbart bedst værdi for pengene – især når du har mange destinationer i tankerne.

Hvis du skal med et langdistancetog (som fx AVE, Alvia eller Avant) eller et tog, der kører på tværs af flere regioner, så skal du dog have en reservation på forhånd. Lokale tog – Renfe Cercanías – kræver til gengæld ingen reservationer.
Det er gratis at foretage reservationer til din togrejse i Spanien, hvis du har har et Interrail Spain Premium Pass. Du skal stadig lave reservationen på forhånd, men du skal ikke betale ekstra for det. Derfor kan dette Premium Pass klart anbefales, hvis du specifikt planlægger togrejse i Spanien og gerne vil rejse mellem de mest prominente byer.

Har du et almindeligt Interrail-pass, der dækker hele Europa, skal du betale 6,50 euro ekstra for hver reservation du laver i langdistancetogene. Det ender dog stadig med at være billigere, da enkeltbilletter til AVE koster mindst 20 euro stykket (og ofte en del mere), hvis du ikke rejser på Interrail.

Interrail Madrid

Madrid er den største by i Spanien. Med en beliggenhed helt centralt i landet, er det en by, som mange interrailere vælger at besøge undervejs. Nogle vælger tilmed at bruge Madrid som en slags base, mens de rejser rundt i resten af Spanien.

Om dagen kan du opleve et hav af interessante seværdigheder og attraktioner. Tjek for eksempel Prado-museet, Retiro-parken, Kongepaladset eller den lange hovedgade Gran Vía. Madrid har også sine kendte pladser, der fungerer som mødesteder, og hvor der ofte står statuer og monumenter. De to mest prominente af dem er Puerta del Sol, Plaza Mayor og Plaza de Chueca.

Om natten har du mulighed for at feste, som du aldrig har gjort det før. Madrid er hjemsted for et berømt og berygtet natteliv, der ofte betegnes som det vildeste i Europa. Der festes hver aften – også søndag og mandag.

Du kan ikke tage på stranden i Madrid, men det er også den eneste ulempe. Du kan lave alt andet!

Madrids primære togstation hedder Atocha og ligger forholdsvis centralt i byen. Du kommer formentligt til at rejse både til og fra Atocha, hvis du er på Interrail i Spanien og skal forbi Madrid. Den nordlige Chamartín-station er dog også ganske stor, og det kan også sagtens være, at du kommer forbi denne.

 Atocha stationen i Madrid
Atocha togstation

Der er flere interessante og historiske byer, som ligger lige i nærheden af Madrid, og som du kan tage toget til. De egner sig især godt til endagsture. Her er de bedste af dem:

 • Toledo
 • Segovia
 • Ávila
 • Salamanca
 • Aranjuez
 • Las Rozas
 • El Escorial
 • Navacerrada

Interrail Barcelona

Mens Madrid er den største by i Spanien, så er Barcelona det mest populære rejsemål i landet.

Byen byder på et hav af gode attraktioner, der både kan være historiske og moderne. Gaudís ikke-fuldendte mesterværk, La Sagrada Família, fører normalt an, når vi taler om seværdigheder. Derudover er der katedralen, stranden, det gotiske kvarter, samt meget mere, der også er værd at besøge. Fodboldfans vil især synes godt om det kæmpestore stadion, Camp Nou, der blandt andet benyttes af FC Barcelona. Parc Güell er også noget helt særligt og bør stå blandt de første prioriteter under en rejse til Barcelona.

Derudover er der selvfølgelig nattelivet, de mange gode restauranter, og ikke mindst det dejlige kystklima. Barcelona ligger ved Middelhavet og har et fint, tempereret vejr. Det bliver sjældent overdrevet varmt, som det nemt bliver midt i landet og længere sydpå. Samtidig har de ikke den samme kulde, som vi kender fra Danmark. Generelt er der kun positivt ting at sige om vejret i Barcelona.

Stranden i Barcelona

Mange starter deres togrejse i Spanien i Barcelona. I så fald kan du lægge ud med at flyve dertil og derefter tage toget videre. Hvis du kommer til Barcelona med tog, så er der gode chancer for, at du ankommer til stationen Sants, som ligger ganske centralt og hvor der er metroforbindelser til resten af byen. Barcelona Sants byder både på afgange med de hurtige AVE-tog, samt flere lokale forbindelser.

Har du flere dage i Barcelona, så kan du også overveje et par endagsture. Du kan blandt andet tage toget til følgende byer og steder i nærheden:

 • Tarragona
 • Sitges
 • Figueres
 • Montserrat-bjergene
 • Girona
 • Lleida
 • Lloret de Mar
 • Zaragoza

Det er endda også muligt at tage en bus til Andorra for ganske få penge. På den måde får du set endnu et land på rejsen (om end et meget lille land).

Interrail Valencia

Spaniens tredjestørste by er Valencia. Og det er nok en af landets mest undervurderede byer. De fleste turister overser Valencia til fordel for Barcelona, når det gælder en storbyferie, og til fordel for Alicante eller Malaga, når det gælder en strandferie.

Men sandheden er i virkeligheden, at Valencia tilbyder den perfekte kombination. Byen har mere end en million indbyggere og byder på masser af sjov og ballade.

Der er det historiske kvarter, som byder på tonsvis af seværdigheder. Samtidig er der de mere moderne bydele som L’Eixample, Ruzafa og Benimaclet, som er mest prægede af moderne underholdningsmuligheder. Vil du også gerne på stranden? Så tag metroen ud til Cabanyal, som er et glimrende strandområde lige i nærheden af midtbyen, hvor der er overraskende god plads.

Udsigt i Valencia

Valencias største seværdigheder er katedralen, Serrano-tårnene, La Lonja, Byen for kunst og videnskab, markederne Central & Colón, samt fodboldstadionet Mestalla.

Vejret i Valencia minder meget om vejret i Barcelona, men ofte lidt bedre. Valencia ligger længere sydpå, hvilket bringer nogle fordele med sig.

Selvom der er en international lufthavn lige i nærheden af Valencia, så vælger de fleste at benytte Alicantes større lufthavn, når de rejser til byen. Her er der nemlig flere (og billigere) forbindelser.

Kommer du ind med toget, eller skal du fortsætte videre rundt på din togrejse i Spanien, så kan du tage lyntogene fra Joaquin Sorolla-stationen, eller du kan tage den lidt mere centrale València Nord, hvis du vil med et almindeligt eller lokalt tog.

Ligesom med Madrid og Barcelona er der mange spændende byer i nærheden, som du også kan tage toget til. Følgende anbefales især:

 • Alicante
 • Benidorm
 • Elche
 • Murcia
 • Cuenca
 • Castellón de la Plana
 • Albacete

Alternative rejsemål i Spanien

Madrid, Barcelona og Valencia er klart de vigtigste byer, hvis du ønsker en rejse der er kulturel og festlig. Men Spanien har meget at byde på, og det er bestemt ikke de eneste byer, der er værd at besøge. Der er nemlig også andre interessante spanske rejsemål, som du kan nå med toget.

Andalusien er for eksempel en region, der har en helt masse at byde på. De fleste danskere kender til Malaga, som ligger ved Costa del Sol. Rent kulturelt er der dog tre andre byer i Andalusien, der overskygger Malaga. Her henviser vi til Granada, Córdoba og Sevilla. Granada er kendt for sine unikke bygninger, mens Córdoba engang var den største by i verden. Sevilla behøver formentligt ingen introduktion, da de fleste allerede har hørt om den, så den er bestemt værd at besøge.

Det nordlige Spanien bør heller ikke undervurderes. Regionerne Galicien, Asturien og Baskerlandet er alle vidunderlige. Galicien byder på den historiske by Santiago de Compostela, som er endedestinationen for mange pilgrimsrejsende. Havnebyen Vigo er også charmerende – og her kan du i øvrigt tage toget videre til Porto i Portugal på ganske kort tid.

Naboregionen Asturien har de to historiske byer Oviedo og Gijón. Du kan desuden besøge fiskerbyen Cudillero, der ifølge myterne blev grundlagt af de danske vikinge for godt 1.000 år siden.

Baskerlandet er en overraskende velhavende region, som godt kan være lidt dyr at besøge, da priserne er høje. Bilbao er den mest nævneværdige by rent kulturelt, men der er også San Sebastián som har gode strandområder lige i nærheden og som er tæt på den franske grænse.

Anbefalede togruter i Spanien

Hvis du mest er til storbyer og strande, så start i Madrid og fortsæt til henholdsvis Zaragoza, Barcelona, Valencia, Benidorm og Alicante. På den måde oplever du det hele. Fra Alicante kan du flyve hjem igen, eller du kan tage et tog tilbage til Madrid og flyve derfra.

Læs også: Interrail i Spanien og Portugal

Fra Madrid kan du også tage en historisk rute opad, hvor du undervejs kommer forbi Ávila, Segovia, Valladolid, León, Oviedo og Gijón. Denne rute er ikke oplagt for den typiske turist, men hvis du er interesseret i det historiske Spanien og gerne vil væk fra “the taken path”, så er det en super interessant rute.

Den sydlige region Andalusien kan i sig selv være nok til en komplet Interrail-rejse. Start med at flyve til Malaga, og tag med toget videre til Marbella, Cádiz, Sevilla, Córdoba, Granada og eventuelt også Almería.

Galicien er også yderst interessant. En Interrail-rejse hertil kan nemt kombineres med det nordlige Portugal. Start for eksempel i Porto, besøg derefter Braga og Guimarães (begge i Portugal), inden turen går op til Vigo i Spanien. Tag et par dage i Vigo og fortsæt videre til Santiago de Compostela. Santiago kan bruges som base, mens du tager endagsture til A Coruña og Lugo. Det vil i hvert fald være en unik rejse!

Konklusion

Spanien er et af de bedste lande at besøge, hvis du er vild med togrejser. Du kan nemt komme rundt i hele landet på denne måde, hvad enten det er med Interrail (hvilket klart kan anbefales) eller med enkeltkøb af togbilletter.

Mange bliver overraskede over, hvor varieret et land Spanien faktisk er. Der er noget for enhver smag. De fremragende strande er altid tiltrækkende, og det samme er storbylivet i byer som Madrid og Barcelona. Men glem heller ikke den historiske og grønne nordlige del af landet, eller de lidt glemte centrale regioner. Spanien har så meget at byde på, at du nemt kan tilrettelægge en rejse helt efter dine egne interesser.

Der er ingen tvivl om, at det stærkt kan anbefales at tage på togrejse i Spanien. Så god fornøjelse med det, og tjek gerne de øvrige artikler her på sitet, hvis du mangler yderligere tips til togrejsen ud i Europa.