På rette spor: Klimavenlige togrejser

Klimavenlige togrejser er en højt prioriteret ambition hos Europas ledere. Klimaet er et stort omdrejningspunkt i den politiske debat og resultatet fra det seneste Europaparlamentsvalg viser tydeligt at Europas borgere bakker op om, at vi sammen finder grønne alternativer til de traditionelle flyrejser.

Togrejser bliver tit nævnt som et solidt bud på mindske vores CO2-udledning og afsætte så lille et aftryk på klimaet som muligt, når vi rejser. Der er dog udfordringer i at erstatte flytrafikken med togrejser.

En af de største udfordringer er at tognettet i Europa ikke er forberedt til at kunne konkurrere med de korte rejsetider som flyrejser kan tilbyde. En anden udfordring er at togrejser lige nu er markant dyrere end flyrejser.

Der er flere politikere i EU som vil kæmpe for at få udvidet tognettet med højhastighedstog og støtte at priserne på togrejser bliver sat ned, så det igen kan blive fordelagtigt at rejse lange distancer med tog.

Læs mere om togrejser og hvorfor det er det klimabevidste valg når du bevæger dig gennem Europa.

Planlæg din togrute efter klimaet

Vælger du at rejse med tog på din næste ferie, er du allerede et godt stykke hen ad vejen mod at gøre dine fremtidige rejser til klimavenlige rejser. Men du kan faktisk gøre endnu mere for at belaste klimaet så lidt som muligt.

Langt de fleste tog i Europa kører udelukkende på el. El er i de fleste lande produceret fra vind-, sol og vandenergi, så her er du sikker på at gøre klimaet en stor tjeneste. Dog er der stadig få strækninger som bliver drevet af diesel lokomotiver. Disse tog er stadig en del sundere for klimaet end flyet, men hvis du virkelig vil være miljøvenlig, bør du planlægge din rejse efter hvilke distancer der kører med eltog. Du kan nemt finde information omkring hvilke slags tog der kører på din distance på jernbanernes hjemmesider eller du kan tage fat i os for at høre mere om hvilke ruter der er mest klimavenlige. Vi udregner den samlede klimabelastning for din togrejse, og kan rådgive dig om, hvad du kan gøre for at gøre din togrejse endnu mere grøn.

Artikler om tog og klima

Politikerne vil satse stort på togrejser

Vi kan ikke komme udenom at opgaven i at etablere et hurtigt og effektivt tognet, som skal være konkurrencedygtigt i forhold til flyindustrien, er en kæmpe opgave. Samtidig er det ikke billigt at skulle bygge nye jernbaner og få de grønne lokomotiver på skinnerne. Men Europas politikere er fast besluttet på at togrejser er værd at investere i.

“På den lange bane er jeg slet ikke i tvivl om, at der er fremtid i at køre i tog – både med hensyn til klima, økonomi og rejseoplevelser”


Morten Lykkegård, Venstre (Citat fra dr.dk)

Togrejser vil med tiden kunne tjene sig hjem både når vi taler klima og økonomi. Det kræver dog en omstrukturering af afgifter, som er pålagt jernbanerne i dag, og som står i skærende kontrast til de mange elementer i flyindustrien som er fuldstændigt fritaget for afgifter.

Det kan du gøre for klimaet

Der er en del du som rejsende kan gøre for at mindske CO2 udledningen på din rejse.

Mange danskere nyder at rejse den lange distance til Asien for at nyde varmen i Thailand i tre uger i den danske vinter. Andre vælger at hoppe på flyet og snuppe en All-inclusive på Costa del Sol. Selvom det lyder dejligt, så er disse rejser desværre nogle af de største klimasyndere. På lange flyrejser befinder flyet sig længere tid højt oppe i atmosfæren, hvor CO2 udledningen gør meget større skade end i de lavere luftlag.

Hvis du vil gøre din ferie til en klimavenlig rejse, har det stor betydning at du vælger en destination som er tæt på Danmark. Når du rejser i Europa har du nemlig bedre mulighed for at bruge transportformer, som ikke belaster klimaet i samme grad. Benyt gerne tog eller bus for at tilbagelægge distancen, og selv bilen er faktisk er relativt klimavenligt alternativ til flyrejser. Rent faktisk udleder et fly mere en dobbelt så meget CO2 per person og kilometer som bilen – hvis man regner med at biler i gennemsnit er fyldt op af 1,5 personer.

Når du er fremme på din destination kan du også her gøre meget for at være god mod klimaet. I stedet for at leje en bil, kan du leje en cykel eller en elbil. Du kan vælge hoteller, som har en klar klimapolitik eller du kan vælge at overnatte på sofaen hos en lokal gennem Couchsurfing – som for øvrigt er en rigtig sjov måde at møde nye mennesker og opleve byen hvor du er rejst til på en mere autentisk måde.